Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției prin care este introdusă o nouă infracțiune de corupție, privind mituirea funcționarilor publici străini care va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar o persoană juridică riscă o amendă între 3.000 și 300.000 lei. Inițiativa legislativă merge la promulgare.
Ministerul Justiției a precizat, în comunicatul de presă, că propunerea legislativă este incriminată o nouă infracțiune de corupție, respectiv fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcționar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătura cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcționar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi mențină asemenea avantaje în legătură cu desfășurarea de operațiuni economice internaționale. Această infracțiune vva fi pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
În ceea ce privește pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei și 300.000 lei.
Noua infracțiune inclusă în proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției va intra în competența Direcției Naționale Anticorupție, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Autoritățile centrale responsabile pentru primirea cererilor de asistență judiciară în cazul comiterii infracțiunii stabilite prin noua lege sunt Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin structura competentă, pentru cererile de asistență judiciară formulate în faza de urmărire penală, respectiv Ministerul Justiției, pentru cererile de asistență judiciară formulate în faza de judecată sau de executare a pedepsei, precum și pentru cererile de extrădare, mai arată sursa citată.
Aderarea României la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită) este cel mai important obiectiv al dosarului OCDE în domeniul Justiției. Aceasta reprezintă unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internațional în domeniu și sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei și îmbunătățire a încrederii în piețele de capital.
România a primit invitația de a adera la Convenție la 18 aprilie 2023, în acest sens fiind adoptată Legea nr. 202/2023. La 24 iulie 2023, statul român a depus instrumentul de ratificare a Convenției, la sediul OCDE de la Paris, obținând astfel un succes major în demersul de aderare la OCDE, cu o contribuție importantă a Ministerului Justiției.
Proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției a fost adoptat, miercuri, decizional de Camera Deputaților și astfel merge la promulgare, potrivit agerpres.ro.