Andrei Muntmark, acționarul firmei SC Total Natural SRL, a obținut recent avizul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, pentru dezvoltarea unui nou proiect de energie regenerabilă în comuna Corbu. Decizia APM a venit în urma unei analize detaliate a impactului asupra mediului, desfășurată pe 13 noiembrie 2024, în cadrul Comisiei de Analiză Tehnică. Evaluarea a confirmat că inițiativa, denumită „Extindere Parc Fotovoltaic Corbu”, nu necesită studii suplimentare de mediu, oferind astfel undă verde implementării.
Implementarea proiectului estimat la 2,5 milioane de euro este planificată pentru perioada 2025–2029. Amplasat pe un teren agricol de 33.504 mp, situat în extravilanul comunei Corbu, parcul va include 4.544 de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 2,817 MWdc. În plus, proiectul prevede construirea unui post de transformare, a unui post de conexiune, rețele de cabluri electrice și un drum de acces, precum și organizarea unui șantier care să sprijine logistic lucrările.
Andrei Muntmark nu este la prima sa inițiativă în domeniul energiei regenerabile. Compania Total Natural SRL administrează deja două parcuri eoliene în apropierea viitorului amplasament fotovoltaic. Primul, „Parc Eolian Corbu”, include o turbină Neg Micon de 0,6 MW situată la 540 de metri distanță, iar al doilea, „Extindere Parc Eolian Corbu 2”, utilizează o turbină Suzlon de 2,1 MW aflată la doar 150 de metri de viitorul proiect.
Fiul lui Emanuel Muntmark, „regele eolienelor”
Andrei Muntmark este fiul lui Emanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor”. Tatăl său este unul dintre cei mai influenți investitori în energia regenerabilă din România și Europa de Est. Este fondatorul Monsson Group, care a dezvoltat numeroase proiecte eoliene și fotovoltaice de anvergură, printre care parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare din Europa la momentul finalizării. Recent, compania sa a fost implicată și în dezvoltarea celui mai mare parc fotovoltaic din România, situat în județul Arad, cu o capacitate de peste 1.000 MW, depășind puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă. Acest proiect include și o unitate de stocare a energiei estimată la 200 de milioane de euro, ceea ce ar transforma regiunea într-un centru energetic de importanță strategică
Total Natural SRL a fost fondată în 2003 și are ca obiect de activitate „Producția de energie electrică”. În 2023, firma a raportat o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei, un profit de peste 666.000 de lei și datorii de 3,4 milioane de lei.
