Marți, 8 iulie, turiștii care își petreceau liniștiți după-amiaza pe plaja din Costinești au fost neplăcut surprinși când au observat că șezlongurile pe care le închiriaseră au fost aproape înghițite de apă. O zonă destul de extinsă din plaja de la Costinești a fost inundată, fenomenul fiind pus pe seama vântului puternic care a suflat dinspre mare spre țărm. Reporterii SeaPress au discutat cu Adrian Bîlbă, specialist în domeniul marin, care a explicat de ce s-a produs acest fenomen și care sunt șansele ca pe viitor și plajele din alte stațiuni să fie inundate.

Lucrările hidrotehnice și de înnisipare derulate de Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea–Litoral, în cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere pe litoralul românesc, au fost finalizate în mare parte la Costinești, însă problemele sunt departe de a se fi terminat. Marți, 8 iulie, o bună parte din plaja de la Costinești a fost inundată, spre surprinderea și supărarea turiștilor.

Bîlbă: La Costinești s-a încercat evitarea problemei apărute la Mamaia și în Constanța
Reporterii SeaPress au discutat cu Adrian Bîlbă, specialist în domeniul maritim, care a explicat de ce plaja din Costinești a fost inundată și dacă în alte stațiuni se poate repeta acest fenomen.
Acolo a fost făcută o înnisipare, și eu estimez că acea înnisipare a fost făcută la un nivel mai scăzut față de linia mării, pentru a nu avea fenomenul de trasare, ceea ce s-a întâmplat la Mamaia, unde înnisiparea este foarte înaltă. Și la Constanța înnisiparea este înaltă. La Costinești, în zona de sud, s-a făcut o înnisipare după experiența terasării apărute la celelalte locații mai vechi și, în consecință, ca urmare a acestei înnisipări, a fost lăsat mai jos nivelul plajei emerse. În momentul în care a bătut valul, s-a văzut ce s-a întâmplat. Acolo trebuie corectat, nu va fi simplu de corectat. S-a pierdut o cantitate mare de nisip în mare, iar nivelul plajei emerse fiind prea jos, apa o acoperă”
a transmis Adrian Bîlbă, specialist în domeniul marin

Acesta a mai adăugat că, la plaja din Costinești, lucrurile stau total diferit față de plajele din Mamaia sau Constanța, acolo unde apare fenomenul de cliffing (prăbușirea straturilor de nisip de pe plajele lărgite artificial).
Nu este un flux localizat, nu și-a schimbat Luna poziția față de Pământ, nu s-a mărit Marea Neagră. Fluxul și refluxul apar în bazinele mari, acolo unde pot fi afectate de către Soare și Lună. În bazinele mari, cum este Atlanticul, Pacificul, avem flux. În Mediterană, unde bazinul este mult mai mic, avem un flux slab, iar în Marea Neagră avem un flux de un centimetru, doi. La Costinești a bătut valul, iar valul respectiv a mâncat nisipul, a ajuns în zona de plajă emersă, care era sub cota mării, și s-a inundat. La Costinești s-a încercat evitarea problemei apărute la Mamaia și în Constanța, acolo unde a apărut fenomenul de cliffing sau terasare. Când vii cu înnisiparea și bagi mult nisip, nivelul plajei terestre sau al plajei de deasupra nivelului mării, fiind foarte sus, apare fenomenul de cliffing la interfața cu marea. Lucrurile acestea nu ies din prima: marea este mare, se mișcă, se reglează în timp”
a încheiat specialistul în domeniul marin, Adrian Bîlbă.
