Un procent de 89,7% dintre români cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, conform celui mai recent studiu sociologic INSCOP Research, făcut public joi și realizat la comanda Confederației Patronale Concordia.
Conform studiului, intitulat „Atitudinea populației cu privire la patriotismul economic și vulnerabilitățile regimului democratic”, doar 6,4% dintre cetățenii români consideră că rămânerea în UE și NATO nu e în interesul național, în vreme ce 3,9% au refuzat să răspundă.
De asemenea, în contextul posibilei retrageri a trupelor NATO din Europa de Est, mai mult de trei sferturi dintre români (77,1%) cred că retragerea acestor trupe ar afecta securitatea națională a României, în timp ce 20.3% împărtășesc opinia contrarie și 2.6% nu știu sau nu răspund.
Cercetarea sociologică, cea mai amplă de acest tip realizată în ultimii ani, demontează o serie de povești false inserate în dezbaterea publică de voci populiste și extremiste precum faptul că românii ar respinge investițiile străine, că au devenit anti-europeni sau că patriotismul economic se reduce la CNP-ul românesc al celui care creează plus-valoare în economia românească. Studiul INSCOP ne spune că românii, în cea mai mare parte a lor, văd cu înțelepciune avantajele investițiilor în România, vor masiv în Uniunea Europeană și NATO (aproape 90%), dar doresc în schimb ca țara să își negocieze mai bine interesele în UE. Pe de altă parte, încep și să aprecieze companiile de stat, cu condiția să fie conduse corect și nu cred că România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice sau politice. De asemenea, regimul democratic și statul de drept sunt vulnerabile în condițiile în care românii cred că principala problemă a țării este corupția, că legile nu sunt aplicate la fel pentru toți, iar alegerile sunt influențate de alte state. În fine, în contextul de securitate actual, românii (peste 75%) susțin puternic creșterea cheltuielilor pentru apărare”, declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.
Totodată, în contextul în care în ultima perioadă se discută tot mai mult că Europa să își reducă dependența militară față de SUA și NATO prin creșterea cheltuielilor în domeniul Apărării, respondenții au fost întrebați dacă ar fi de acord cu o asemenea perspectivă pentru ca România să-și apere suveranitatea în cazul unei agresiuni militare. Astfel, 76.2% susțin o asemenea creștere a cheltuielilor pentru Apărare, în timp ce 21.1% se opun, iar 2.7% nu știu sau nu răspund, transmite digi24.ro.