Partidul AUR se destramă în plină campanie electorală. Tot mai mulți parlamentari, europarlamentari și președinți de organizații județene au anunțat că părăsesc partidul condus de George Simion și că nu îl mai susțin pe acesta în cursa pentru alegerile prezidențiale. Dezertările au strânsă legătură cu noul partid care va fi înființat de Claudiu Târziu, co-fondator AUR, care a părăsit partidul în urma unui conflict cu George Simion.
Doar în ultimele săptămâni, patru membri importanți au AUR au decis să se despartă de partid și să își retragă susținerea pentru George Simion în cursa prezidențială.
Val de plecări din partidul lui George Simion
Ultimul care a plecat din partidul condus de Simion este deputatul Robert Alecu, cel care și-a anunțat marți plecarea din grupul parlamentar AUR. Ales deputat de Bacău pe listele electorale ale AUR, a anunţat Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că, își desfăşura activitatea parlamentară în calitate de neafiliat.
Înaintea lui, a făcut același lucru și Gigi Becali, cel care, după ce s-a certat cu George Simion, a rămas deputat neafiliat. Omul de afaceri a anunțat la Antena 3 CNN că nu îl mai susține pe președintele AUR nici în campania electorală deoarece este „viclean”, iar viclenia este „trăsătură drăcească”.
„L-am susținut pe Simion. (…) M-am rugat la Dumnezeu. Oare fac bine ce fac? În lacrimi m-am rugat, vă jur. Cum să susții un om care nu merită? Nedemn, viclean”
a spus Gigi Becali.
Tot în ultima săptămână, și europarlamentarul Claudiu Târziu, un lider important al partidului, și-a anunțat plecarea din AUR. Într-o „scrisoare de despărțire” publicată pe blogul său, Claudiu Târziu a spus că partidul pe care l-a fondat a fost „înlocuit cu Partidul George Simion”.
„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanților la ședința Consiliului Național de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce fac”
a scris Claudiu Târziu pe blogul său.
Europarlamentarul a anunțat își va face un nou partid conservator și va lua alături de el mai mulți membri AUR, ceea ce înseamnă că George Simion ar putea rămâne și mai slăbit în această campanie electorală.
Cei trei nu sunt singurii care au părăsit AUR după alegerile de anul trecut. Cristian Terheș, în prezent europarlamentar și candidat la alegerile prezidențiale, a plecat din AUR la scurt timp după ce a intrat în Parlamentul European de pe lista partidului condus de George Simion. Și Cristian Terheș a spus despre George Simion că are „accente de suveranist, dar îl strică caracterul”.
De asemenea, a demisionat din AUR și un europarlamentar, Șerban Dimitrie Sturdza, care a fost alături de partid încă de la început. Astfel, din cei șase europarlamentari aleși pe lista AUR au mai rămas trei acum.
Cine a plecat din AUR
Robert Alecu – deputat
George Becali – deputat
Claudiu Târziu – europarlamentar
Cristian Terheș – europarlamentar
Șerban Dimitrie Sturdza – europarlamentar
Mai mult, înainte de alegerile de anul trecut, zeci de membri și șefi de filiale sau candidați au părăsit partidul extremist AUR în opt episoade care au avut loc începând cu luna februarie 2024. Aproape toți au acuzat comportamentul lui George Simion.
Plecări din AUR în campaniile din 2024
Mihail Dojană – președinte AUR S1
Valentin Florea – candidat AUR PS6
Raisa Enachi – deputată
Sebastian Tiberiu Pop
Susținătorii lui Călin Georgescu l-ar vota pe George Simion
În ciuda tensiunilor din AUR, George Simion se menține primul în sondajele pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Un sondaj realizat de ARA Public Opinion la comanda Antena 3 CNN arată că 37% dintre cei care ar fi pus ștampila pe candidatul de extremă-dreapta Călin Georgescu ar vota cu liderul AUR Simion la alegerile prezidențiale din mai.
Astfel, în turul doi al alegerilor prezidențiale din mai ar intra candidatul suveraniștilor, George Simion, și candidatul PSD-PNL-UDMR-minorități, Crin Antonescu. Potrivit rezultatelor obținute de sociologi, diferența dintre cei doi candidați este una mică, de doar 0,5 procente.