Coaliţia de guvernare se reuneşte, luni, de la ora 16:00, pentru a discuta, printre altele, despre bugetul de stat pe 2025, care urmează să fie adoptat de Executiv şi transmis Parlamentului, la începutul sesiunii parlamentare din luna februarie.
Partidele din coaliţie urmează să discute despre structura bugetului pe 2025, măsurile de reorganizare şi restructurare din structurile statului, dar şi efectul ordonanţei trenuleţ, în urma protestelor care au avut loc în ultima perioadă în faţa sediului Executivului.
Bugetul de stat pe 2025 urmează să fie finalizat şi transmis Parlamentului, la începutul lunii februarie, când începe sesiunea parlamentară.
Premierul Marcel Ciolacu a discutat, în urmă cu o săptămână, cu ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, despre limitele pentru construirea bugetului de stat pentru 2025. El dădea asigurări că România se va încadra în deficitul de 7% şi că tot un 7% o să fie alocat pentru investiţii.
De asemenea, PSD urmează să organizeze, pe 2 februarie, Congresul extraordinar pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, candidat susţinut de social-democraţi la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Agenţia de evaluare financiară S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi a confirmat calificativul la „BBB-„, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar faţă de cele două analize considerate obişnuite în cursul unui an pentru emitenţii suverani, în primăvară şi în toamnă, transmite Profit.ro.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a precizat că S&P a dat, astfel, un mesaj clar că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu. Ministrul precizează, de asemenea, că agenţia nu modifică ratingul de ţară, România fiind în continuare recomandată investitorilor.
TVA nu va crește
„Fără creșteri de TVA în 2025″ – este promisiunea noului ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, care a declarat că așa va fi construit bugetul pentru anul acesta.
Va trebui totuși să reducem deficitul bugetar uriaș față de 2024 cu aproape două procente, prin măsurile de reducere a cheltuielilor statului, dar și prin cele care afectează mediul privat, adoptate după Crăciun.
Pe de altă parte, ministrul promite că nu vor fi tăiate investițiile în drumuri, educație, școli și alte domenii importante, care sunt motor pentru creșterea economică prognozată de 2,5%.
Mai multe proteste au fost organizate în fața Guvernului față de prevederile ordonanței trenuleț. Polițiștii, militarii în reverză, agricultorii etc. sunt nemulțumiți de tăierea sporurilor.
Totuși, nu se pune problema abrogării „ordonanței trenuleț”, ci ea trebuie „interpretată”, aceasta este concluzia întâlnirilor dintre reprezentanții Guvernului și sindicatele de vineri, de la Palatul Victoria.