Ministerului Dezvoltării a publicat prima hartă a României cu localitățile vizate de risc seismic. Pe baza acesteia, autoritățile locale vor putea cere finanțare pentru consolidarea clădirilor, locuințe sau instituții publice, școli, spitale, biserici etc. Cea mai mică valoare a riscului seismic este de 0,10 g, majoritatea localităților care înregistrează o astfel de valoare sunt cele din vestul României, județele Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud. Cea mai mare valoare este de 0,40 g, fiind înregistrată în mare parte în zona seismică Vrancea. Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Constanța, sunt situate între 0,20 g și 0,25 g.
Ministerul Dezvoltării a publicat la finalul lunii ianuarie prima hartă a României cu localitățile vizate de risc seismic. Harta este interactivă și ajută atât locuitorii să știe în ce zonă stau, cât și autoritățile locale să acceseze fonduri pentru consolidări.
Noi avem o hartă cu riscurile seismice, respectiv cu zonele expuse și mai puțin expuse din România. Această hartă este cunoscută sau mai puțin cunoscută, dar nu a existat niciodată ca pe baza acestei hărți să avem o defalcare pe unități administrativ-teritoriale. Este important din două puncte de vedere. În primul rând pentru că noi toți, locuitorii țării, trebuie să știm în ce localitate stăm, nu ca să ne speriem, ci pur și simplu ca să ne responsabilizăm cu toții, inclusiv autoritățile locale, evident. Doi. Va fi un mesaj foarte clar pentru autoritățile locale.”, a transmis ministrul Dezvoltării la Digi24.
Asociațiile de proprietari pot accesa fonduri pentru consolidări
Asociațiile de proprietari pot lua legătura cu primăriile pentru o expertizare la risc seismic a blocului respectiv și apoi, dacă sunt încadrate în risc seismic 1 sau 2, ar fi eligibil imobilul pentru programele de finanțare de la Ministerul Dezvoltării:
Ei trebuie să facă expertizarea clădirii. Poate dura jumătate de an, dacă te preocupi și găsești specialistul, dar în momentul în care te-ai încadrat în risc seismic 1 sau 2, ești eligibil pentru programele de finanțare de la Ministerul Dezvoltării. 100% finanțare de la bugetul de stat. Pentru asta asociația de proprietari trebuie să ia legătură cu primăria localității respective, să se facă o expertizare la risc seismic a blocului de locuințe. Dacă se încadrează aici și este într-o zonă expusă seismic de la 0,15 în sus, și de aceea e importantă harta și cu localitățile, pot să vină la finanțare la Ministerul Dezvoltării. Noi abia așteptăm. Avem prea puține contracte”, a mai spus Cseke Attila.
Localitățile cu risc seismic ridicat din județul Constanța
Potrivit hărții riscului seismic, cea mai mică valoare a riscului seismic este de 0,10 g, majoritatea localităților care înregistrează o astfel de valoare sunt cele din vestul României. Cea mai mare valoare este de 0,40 g, fiind înregistrată în mare parte în zona seismică Vrancea. Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Constanța, sunt situate între 0,20 g și 0,25 g.
Cele mai mari valori, de 0,25 g, sunt înregistrate în orașul Hârșova, comuna Ciobanu, comuna Gârliciu, comuna Ghindărești, comuna Ostrov, comuna Saraiu, comuna Topalu și comuna Horia. Restul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Constanța înregistrează valori de 0,20 g. Harta poate fi consultată aici.