Cu mai puţin de o săptămână înainte de Paşte, produsele esențiale pentru masa de sărbătoare sunt mai scumpe chiar şi cu 30% faţă de anul trecut. Datele INS arată că plătim mai mult pentru miel, ouă, vin, dulciuri şi legume de sezon. În acest context, 30% dintre români apelează la un credit bancar ca să poată asigura minimul pentru masa de Paşte.
Așadar, datele oficială arată că ouăle erau mai scumpe în luna martie cu 3,2% față de anul trecut, iar carnea de oaie și miel cu 4,4%. Ceapa verde s-a scumpit şi ea cu aproape 11%, iar usturoiul verde cu 18,46%. Și vinul este mai scump cu 6,44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Şi dacă tot am vorbit de scumpiri să ne uităm şi la bugetul alocat pentru Paştele din acest an. Potrivit unui studiu făcut de o bancă, trei din 10 români îşi permit să aloce aproximativ 800 de lei pentru cumpărături. În cazul familiilor cu copii, acest buget mai creşte şi ajunge la 900 de lei, pentru că se adaugă şi cadourile pentru cei mici.
Studiul mai relevă ceva extrem de îngrijorător, 30% dintre români apelează la un credit bancar ca să poată asigura minimul pentru masa de Paşte, iar în această categorie intră, mai ales, persoanele singure. Concluzia: deşi bugetul alocat sărbătorilor pascale a crescut anul acesta față de anii anteriori, din cauza scumpirilor, românii nu primesc de la angajatori beneficii pe măsura cheltuielilor.