Un cutremur puternic a fost înregistrat între insulele grecești Amorgos și Santorini, după ce zona a fost puternic afectată de cutremure consecutive, în ultimele zile. Peste 11.000 de persoane au fugit din Santorini, dintre care 7.000 au plecat cu feribotul și 4.000 cu avionul, scrie BBC.
Cutremurul a avut loc după două cutremure mai mici și a avut o magnitudine de 5,2, , fiind cel mai puternic din ultimele zile. Seismul s-a produs la o adâncime de 5 km.
Până acum nu au fost raportate pagube majore pe insulă, dar autoritățile au luat măsuri preventive de protecție.
În Santorini vin anual milioane de turiști, dar în prezent nu este sezon, așa că majoritatea celor evacuați sunt localnici și muncitori veniți să lucreze pe insulă.
Școlile din Santorini – și alte insule învecinate, inclusiv Anafi, Paros, Naxos și Mykonos – vor rămâne închise până vineri, când autoritățile vor decide dacă să mențină sau nu măsura.
Vassilis Kikilias, ministrul mediului și protecției civile, a declarat că unități de pompieri specializate în dezastre naturale sunt trimise la Santorini. Pe insulă au fost trimise și echipe cu câini antrenați pentru astfel de situații și un centru mobil de operațiuni, în timp ce elicopterele sunt în alertă, pregătite să intervină în caz de urgență.
Kikilias a mai spus că paza de coastă și forțele armate sunt gata să ajute persoanele vulnerabile care doresc să plece.
„În primul rând, statul are încredere în știință și în oameni de știință. Am făcut asta în alte crize. Toate planurile au fost implementate. Forțele au fost mutate în Santorini și celelalte insule, astfel încât să fim pregătiți pentru orice eventualitate”
a declarat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis Mitsotakis.
„Vom continua așa cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți, iar fenomenul va încetini”.
Mitsotakis a făcut un apel la calm și la „cooperarea cu autoritățile”.
„Înțeleg teama de a fi pe Santorini, care tremură constant”
a adăugat el, subliniind că situația va fi evaluată zilnic.
Autoritățile elene au spus că recentele cutremure au fost legate de mișcările plăcilor tectonice, nu de activitatea vulcanică. Oamenii de știință nu pot prezice momentul exact, dimensiunea sau locația cutremurelor.
Dar există zone ale lumii unde este mai probabil ca aceste fenomene să apară, ceea ce ajută guvernele să se pregătească.