În ultimii ani, în România au ieșit la iveală tot mai multe cazuri ale unor așa-ziși medici care au profesat ani de zile fără să fie absolvenții unei facultăți de medicină. Aproape să devină „medic cu acte în (ne)regulă” a fost și Vlad Jingan, din Tulcea, care s-a înscris la examenul de rezidențiat organizat în București, deși nu era absolvent al Facultății de Medicină din Constanța. Acesta și-a falsificat adeverința de absolvire. Tânărul a fost condamnate cu suspendare în primă instanță. Decizia nu este definitivă.

Pe 25 octombrie 2022, Vlad Jingan și-a depus candidatura pentru examenul de rezidențiat în domeniul „medicină”, organizat în București, programat pentru 20 noiembrie 2022. La dosar a atașat o adeverință de absolvire care părea emisă de Universitatea „Ovidius” din Constanța, legalizată la un birou notarial din Babadag.
Exmatriculat înainte de finalizarea studiilor
Potrivit unui document oficial emis de Universitatea „Ovidius” din Constanța, Vlad Jingan NU este absolvent al instituției. Acesta a fost student în perioada 2016–2020, dar a fost exmatriculat în anul universitar 2019–2020. Adeverința depusă la dosar nu a fost emisă de universitate.

Prin Ordonanța emisă de organele de cercetare penală ale IPJ Constanța la data de 29 noiembrie 2022, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. S-a reținut că Vlad Jingan a depus o adeverință de absolvire falsificată, care nu a fost recunoscută ca autentică de Universitatea „Ovidius”.
Vlad Jingan, în vârstă de 27 de ani, necăsătorit, fără ocupație sau loc de muncă, a absolvit 12 clase și nu este cunoscut cu antecedente penale. A recunoscut fapta și a declarat că o regretă.
Condamnare
Magistrații Judecătoriei Babadag l-au condamnat pe Vlad Jingan la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals. Sentința nu este definitivă, potrivit portalului rejust.ro.
Minuta
În baza art. 396 alin. 1, alin. 4 și alin. 10 Cod. proc. pen. rap. la art. 83 Cod. pen., stabilește în sarcina inculpatului următoarele pedepse pentru infracțiunile săvârșite:
- pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, prev. și ped. de art. 320 alin. 1 C.pen.
- pedeapsa de 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prev. și ped de art. art. 321 din C.pen, în forma participației improprii, cu raportare la 52 alin.(2) C.pen.
- pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals, prev. și ped. de art. 323 C.pen.
În baza art. 89 alin. 2 Cod penal raportat la art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal contopește pedepsele principale şi stabilește inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv 1 an închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de o treime din celelalte pedepse stabilite prin prezenta sentință, respectiv de 4 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celor două pedepse de 12 luni, închisoare, stabilind în sarcina inculpatului, pedeapsa rezultantă de 1 ani și 4 luni închisoare.
În baza art. 83 alin. 1 C.pen. amână aplicarea pedepsei rezultante de 1 ani și 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani stabilit în condițiile art. 84 C.pen., de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În baza art. 85 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul este obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Tulcea, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza art. 86 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) – e) C.pen. se comunică Serviciului de Probațiune Tulcea.
În baza art. 404 alin. 3 C.proc.pen., atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 88 C.pen., în sensul revocării amânării aplicării pedepsei în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere ori a obligației impuse sau în cazul săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere.
În baza art. 25 alin. (3) C. proc. pen. și art 404 alin. (1) lit. i) C. proc. pen., dispune desființarea totală a adeverinței de absolvire legalizate nr. 2145/23123/24.10.2022 de BNP Mihalcea Emil sub nr. 702/24.10.2022, înscris aflat la fila 35, dosar de urmărire penală.
În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 400 de lei (din care suma de 200 de lei este aferentă fazei de urmărire penală).
Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția procurorului și inculpatului prin intermediul grefei instanței, astăzi, 28.04.2025.Document: Hotarâre 98/2025 28.04.2025
se arată în minuta instanței

Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea, printr-o sentință definitivă. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.”