Ultimele evenimente cu impact asupra campaniei prezidențiale au împins voturi către primul clasat în sondaje și amenință să schimbe ierarhia candidaților care se bat pentru locul 2.
O analiză făcută duminică de sociologul Marius Pieleanu, a arătat cine pierde și cine câștigă după evoluțiile recente.
Între factorii care au agitat scena politică și socială s-a numărat decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești, Alexandru Vasile, care a încercat, dincolo de competența instanței sale, să desființeze hotărârea prin care Curtea Constituțională a anulat, anul trecut, alegerile prezidențiale.
Hotărârea lui Vasile a fost pronunțată într-un caz introdus după o inițiativă pe TikTok a unei judecătoare pensionare, pe fondul campaniei „Turul 2 înapoi” derulată de politicienii așa-zis „suveraniști”.
În prezent, judecătorul Vasile este investigat de Inspecția Judiciară, iar hotărârea sa a fost anulată definitiv la Curtea Supremă.
Marius Pieleanu: Scandalul provocat de decizia judecătorului de la Ploiești i-a adus lui George Simion 100.000 de voturi în plus
„A venit nu numai decizia Curții de Apel de la Ploiești, dar a venit, mai ales, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a enervat și mai mult persoanele nehotărâte din zona de centru și care a dus un plus de valoare (electorală, n.r.) către George Simion.
Noi apreciem, pe datele agregate din ultima săptămână, că e vorba de circa 100.000 de voturi pe teritoriul național în plus pentru George Simion. Repet, cauza fiind nu decizia Curții de Apel Ploiești, ci decizia de anulare a deciziei Curții de Apel Ploiești, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta, ca percepție publică, analizată statistic de către colegii mei de la ‘Avangarde’.
Mai știm, de asemenea, cu o săptămână înainte de alegeri, că cei care vor participa la vot, o cincime dintre ei, 20% dintre ei, sunt persoane care nu votează partide politice, dar vor merge să voteze unul sau altul dintre candidați.”
Marius Pieleanu: 20% dintre cei care votează se duc să aleagă între Nicușor Dan și Elena Lasconi
„E vorba, cu precădere, de Nicușor Dan și Elena Lasconi. E vorba de candidați care fie par independenți, fie nu au participat la actul de guvernare de-a lungul ultimilor 20 de ani.
La o participare la urne de 9 milioane de oameni, 20% înseamnă ceva (1,8 milioane de voturi, n.r.)
Un alt element pe care avem o relativă siguranță este faptul că, în cazul doamnei Elena Lasconi, 75% dintre votanții domniei sale, astăzi, sunt femei.
Și dacă doriți și în cifre brute, e vorba de 800.000 de oameni, femei care o votează pe doamna Lasconi. Este cea mai mare pondere din ultimii 30 de ani pe care o atrage un candidat femeie la o funcție, oricare ar fi ea, eligibilă prin vot direct
Totodată, doamna Elena Lasconi înregistrează o ușoară creștere, fără ca asta să însemne însă că Nicușor Dan pierde din turație. Repet, totul se poate argumenta prin participare celor 20% din electorat care merge la vot dar nu pentru Parlament, nu pentru partide.”
a spus acesta.
Marius Pieleanu: 85% din electorat spune că știe cu cine votează
„Sunt 85% în România care declară că au cristalizată o opțiune de vot. Nu mă pot pronunța însă asupra participării la vot, pentru că nu întotdeauna (…) analizele noastre sunt identice cu participarea efectivă din ziua votului.
Tocmai de aceea, dați-mi voie să am să am o ușoară reținere în privința asta. Ne așteptăm, totuși, ca participarea la vot să fie una echilibrată și comparabilă cu cea din noiembrie anul trecut turul unu prezidențial, adică un pic mai mult de 50%, la care adăugăm persoanele cu drept de vot din afara granițelor naționale
Dat fiind faptul că între locurile doi, trei și patru există diferențe minime, această ierarhie poate fi semnificativ schimbată de participarea și votul efectiv alocat de către românii care sunt astăzi în străinătate.”
a adăugat el.