Trăim într-o eră digitală în care petrecem ore în șir cu ochii în telefon, în fața televizorului sau a laptopului pentru a fi la curent cu toate noutățile – de la postări și story-uri pe rețelele de socializare până la știri de ultimă oră. Totuși, acest flux constant de informații poate dăuna sănătății mintale. În acest context, detoxifierea digitală poate reprezenta o soluție eficientă pentru restabilirea echilibrului vieții de zi cu zi.
Ce este detoxifierea digitală (digital detox) ?
Potrivit dicționarului Oxford, detoxifierea digitală (digital detox) reprezintă „o perioadă de timp în care o persoană se abține de la folosirea dispozitivelor electronice, cum ar fi smartphone-urile sau computerele, iar această perioadă este privită ca o oportunitate de a reduce stresul sau a se concentra asupra interacțiunii sociale din lumea fizică”.
32% dintre românii din mediul urban au încercat detoxifierea digitală
Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 32% dintre românii din mediul urban au încercat, la un moment dat, detoxifiere digitală, iar 33% ar fi interesați să încerce acest proces. Totodată, 43% dintre români își doresc în mare și foarte mare măsură mai mult timp pentru activități offline, în special cei între 25-34 ani (49%).
Semnele care indică că aveți nevoie de o detoxifiere digitală
Verificarea frecventă și compulsivă a telefonului, pierderea noțiunii timpului petrecut pe rețelele de socializare, precum și stări de anxietate, neliniște, agitație sau iritabilitate atunci când nu aveți acces la dispozitive electronice, reprezintă câteva din semnele care indică că aveți nevoie de o detoxifiere digitală.
Cum puteți face o detoxifiere digitală?
Pentru o detoxifiere digitală eficientă, trebuie să stabiliți motivul și perioada de timp în care veți reduce sau elimina utilizarea dispozitivelor electronice. De exemplu, timp de o săptămână folosiți telefonul maxim o oră pe zi, pentru creșterea productivității.
Potrivit studiului menționat anterior, majoritatea celor care au optat pentru o detoxifiere digitală au luat o pauză de la mediul online și tehnologie pentru o durată de câteva zile (62%), în timp ce 20% au ales să se deconecteze pentru câteva săptămâni.
Principalele motive de „deconectare” sunt reducerea stresului (50%), eliminarea distragerilor (44%) și protejarea vieții private (14%), potrivit unui studiu.
1. Stabiliți limite pentru utilizarea dispozitivelor electronice: Nu utilizați telefonul când mâncați – în special când sunteți alături de alte persoane -, imediat după ce vă treziți, când petreceți timp cu prietenii sau familia, sau cu o oră înainte să vă culcați. După ce terminați programul de lucru, nu mai verificați email-urile.
2. Reduceți timpul petrecut pe rețelele de socializare: Din setările aplicațiilor puteți seta un timp maxim de utilizare pe zi, precum 30 de minute sau o oră.
3, Dezactivați notificările: Opriți notificările pentru aplicațiile care nu sunt esențiale sau folosiți modul „Do not disturb” (Nu deranjați).
4. Găsiți activități offline pentru detensionare: Puteți citi o carte, picta, construi un puzzle, găti, plimba în parc, merge la sală, sau orice altă activitate offline care vă poate ajuta să vă eliberați mintea de stresul cotidian.
Prin detoxifierea digitală nu renunțați complet la tehnologie, ci găsiți un echilibru între viața online și offline. O pauză, chiar și de câteva ore, reduce stresul, îmbunătățește calitatea somnului, crește productivitatea și stimulează creativitatea.