Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife de 50% pentru Uniunea Europeană care se vor aplica începând cu data de 1 iunie 2025. Trump acuză UE că „profită de Statele Unite” și că „discuțiile noastre cu ei nu duc nicăieri”. Pe 2 aprilie, Trump anunțase taxe de 20% pentru Uniunea Europeană, după care le-a suspendat pentru 90 de zile.
„Uniunea Europeană, care a fost formată cu scopul principal de a profita de Statele Unite în ceea ce privește COMERȚUL, a fost foarte dificil de abordat. Puternicele lor bariere comerciale, taxele TVA, penalizările corporative ridicole, barierele comerciale nemonetare, manipulările monetare, procesele nedrepte și nejustificate împotriva companiilor americane și multe altele, au condus la un deficit comercial cu SUA de peste 250 000 000 000 de dolari pe an, o cifră total inacceptabilă. Discuțiile noastre cu ei nu duc nicăieri! Prin urmare, recomand un tarif direct de 50% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie 2025. Nu există niciun tarif dacă produsul este construit sau fabricat în Statele Unite. Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei probleme”
a scris Trump, pe Social Truth.
Pe 9 aprilie, Donald Trump a suspendat așa-numitele tarife reciproce masive, pe care le-a anunțat de „Ziua Eliberării”, pe 2 aprilie. Pauza era menită să dureze 90 de zile, pentru a permite țărilor să negocieze cu administrația. Oficialii administrației Trump au spus că aproximativ 100 de țări s-au oferit să negocieze acorduri, ceea ce pune o presiune uriașă pe negociatorii comerciali ai SUA pentru a încheia angajamente noi cât mai rapid.
În urmă cu o săptămână, Donald Trump avertiza că aproximativ 150 de țări au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a negocia acorduri comerciale cu Statele Unite, altfel se vor confrunta cu tarife vamale mai ridicate. Președintele american a spus că negocierile merg prea lent pentru a permite discuții individuale cu toate țările interesate, iar dacă nu se ajunge la acorduri două sau trei săptămâni, SUA va impune unilateral noile tarife.
Uniunea Europeană a avertizat Statele Unite că va răspunde la tarifele impuse. În ciuda mai multor încercări de negociere cu Washingtonul pentru eliminarea tarifelor impuse de administrația Trump asupra bunurilor europene, UE nu a obținut până acum niciun progres concret.
Recent, Bruxelles-ul a prezentat o listă de posibile concesii, inclusiv relaxarea unor reglementări și inițiative comune pentru a combate supraproducția din China și a amenințat cu impunerea de tarife asupra bunurilor americane în valoare de 95 de miliarde de euro, în cazul în care negocierile vor stagna.