Lucrările de reabilitare a Sinagogii Mari, templul israelit de rit așkenaz aflat pe strada C.A. Rosetti, sunt în toi. În această etapă se toarnă șarpanta și se montează acoperișul pe structură metalică.



Investiția, în valoare de 1,5 milioane de euro, este realizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI). Restaurarea Sinagogii Mari vine după două decenii de degradare continuă, cauzată în principal de o spărtură în acoperiș care a fost ignorată prea mult timp. Aceasta a dus, în cele din urmă, la prăbușirea completă a acoperișului.



Ridicat în anul 1911, templul este de-o seamă cu emblematicul Cazinou din Constanța și este considerat unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult mozaic din România. Deși a supraviețuit războaielor și regimurilor politice, lipsa intervențiilor de conservare l-a adus într-un stadiu avansat de ruină până la începutul acestui proiect de reabilitare.
Sinagoga Mare este și ultima mărturie fizică a comunității evreiești din Constanța, după ce cealaltă sinagogă, de rit sefard, construită la finalul anilor 1860, a fost demolată în 1980. Aceasta se afla tot în zona peninsulară și a fost grav afectată de cutremurul din 1977, devenind un pericol public. Astăzi, locul ei este ocupat de o parcare improvizată.