Luni, 14 aprilie, la Curtea de Apel Constanța, a avut un nou termen în dosarul de corupție al primarului Mangaliei, Radu Cristian, în care e acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu alături de alți funcționari din Mangalia. La ultimul termen, instanța a audiat trei martori în dosar.



Radu Cristian a ajuns la Curtea de Apel Constanța. Acesta a intrat, cumva, pe ascuns, încât să nu fie văzut de jurnaliști.
UPDATE
Noul termen a fost decis pentru data de 10 mai, la ora 10.00.
La ieșire, Radu Cristian nu a dorit să ofere declarații jurnaliștilor.



VIDEO
La termenul de judecată de luni, 14 aprilie, din dosarul DNA în care primarul Mangaliei, Radu Cristian, este acuzat de abuz în sericiu de procurori, ar putea fi audiați următorii martori: viceprimarul Foleanu Paul Florin, Duzinschi Dana-Albena, Cucu Cristina Elena, Mardale Constanţa Corina, Călin Manuela Daniela, Ciocănel (Cabuz) Andreea, Zainea Raluca, Bădulescu Mioara, Budurescu Ileana Emi, Tifu Maria Elena.

Am observat facturi emise care urmau cursul normal, dar nu le operam eu. Mențin declarația dată în faza de urmărire penală. Nu-mi amintesc discuții legate de plata onorariilor avocatului. Nu-mi aduc aminte despre discuții legate de viză pentru facturile juridice.
Contractele nu se discutau cu noi. Nu am fost solicitată să aplic vreo viză CFP pe un contract de asistență juridică. Nu am întocmit nicio notă de fundamentare pentru finanțarea bugetului. Din câte îmi aduc aminte, fiecare document avea viză „bun de plată”, mențiune care presupunea și verificarea documentelor care trebuiau să stea la baza facturilor. Nu cunosc despre existența unui registru care să fi consemnat neregularități vizând aplicarea vizei CFP. Nu pot preciza dacă viza CFP se aplică pe contracte sau pe facturi.”
a spus un martor în fața instanței.
Radu Cristian: I-am lăsat să își facă jocul
„I-am lăsat să-și facă jocul. Nu știu daca este vreo coincidența denunțul lui din noiembrie 2015 cu propunerea mea de desființarea unei direcții din CL. Toate bunurile UAT Mangalia erau în această direcție. Inclusiv oameni care se află în această sală au beneficiat de terenuri fără licitații. Are vreo legătură cu denunțul?”
a declarat Radu Cristian.
„Denunțul meu nu are legătură cu inițiativa primarului Radu Cristian de desființare a direcției Administrația Domeniului Public și Privat.”
a răspuns Paul Foleanu.
„Tot timpul eram insultați, certați”
Duzinschi Dana-Albena, fostul consilier juridic din cadrul Primăriei Mangalia a oferit o declarație în fața instanței referitoare la perioada în care a activat în instituție, între anii 2014 și 2016. Consiliera a spus că atmosfera din cadrul Serviciului Juridic era una tensionată, dominată de reproșuri, insulte și certuri.
„În perioada 2014–2016 am fost consilier juridic în cadrul Primăriei Mangalia. În 2016 am fost suspendată din activitate. Încheiam un referat de necesitate privind angajarea unui apărător. Acest referat era semnat de consilierul juridic, de către șeful juridic Vlădescu Daniel, directorul Direcției Juridice, doamna secretar și aprobat de primar sau persoana împuternicită de acesta. În acea perioadă activau în jur de 3–4 consilieri juridici. Eu nu pot aprecia dificultatea dosarelor în care au fost angajați avocați, dar aș fi putut efectua apărări în acele dosare. Între 2014–2016, UAT Mangalia cred că avea pe rol 200–300 de dosare. Dacă nu ar fi trebuit să fim prezenți în instanță, cei 3–4 consilieri am fi putut face apărări în aceste dosare. Contractele de asistență nu stăteau la noi, ci la Serviciul de Achiziții. Nu cunosc detalii despre plata onorariilor. Înainte de 2014 am avut un contract cu un alt cabinet de avocatură, au fost contracte încheiate cu Luminița Popescu. Am văzut caiete de sarcini, dar nu pot spune că erau întocmite pentru fiecare dosar. Colegii de la Achiziții se ocupau de întocmirea caietelor de sarcini. Îmi mențin declarația dată în faza de urmărire penală. Nu-mi aduc aminte să fi sesizat conducerii primăriei faptul că anumite caiete de sarcini nu ar fi fost semnate de Serviciul Achiziții. Tot timpul eram insultați, certați. Se reproșa periodic că suntem slab pregătiți și că nu știm să facem apărări în dosarele aflate pe rol. Mi se reproșa faptul că nu fac parte din echipă. Era o stare de temere și tensiune în cadrul serviciului. Serviciul Juridic semna și caietele de sarcini. Am asigurat apărarea UAT Mangalia în celelalte dosare în care nu a fost angajat avocatul Grimberg între 2014–2016. Nu am văzut contractele de asistență juridică. De la contabilitate auzeam că onorariile ar fi fost destul de mari. Contractele de asistență juridică, încheiate anterior, au fost reziliate, spunându-se că avocații au fost neperformanți. Nu știu de ce s-a apreciat așa. Prezenta rapoarte de activitate pentru dosare. Detalia ce s-a întâmplat în dosarul respectiv. Mi s-a cerut să merg în instanță într-un dosar în care avocatul Grimberg era angajat.
a spus Duzinschi Dana-Albena, fost consilier juridic în cadrul Primăriei Mangalia.
Context
Procurorii DNA Constanța au trimis în judecată mai mulți oficiali din Mangalia, inclusiv primarul Radu Cristian, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Aceștia sunt acuzați că au încheiat contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură la prețuri mult mai mari decât cele existente, prejudiciind astfel bugetul local cu peste 13 milioane de lei.
Cine sunt inculpații din dosar și pentru ce sunt acuzați
RADU CRISTIAN, primarul municipiului Mangalia este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
BOIŢĂ PETRINA, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
DUMITRANA ROMULUS, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
CĂLIN DIDI GEORGE, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
VLĂDESCU DANIEL, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
FOTIN DIANA-IONELA, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
NEGRU MARIA, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia,
Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.”
potrivit DNA.
Ce spun procurorii – prejudiciu de peste 13 MILIOANE DE LEI
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
se arată în comunicatul DNA
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Constantin Conortos.