Luni, 28 iulie, de la ora 17.00, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, va avea loc lansarea volumului „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857–1882) – Portrete din trecut”, semnat de istoricul Cristian Cealera. Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
La eveniment au fost prezenți și au ținut cuvântul Delia Cornea, directorul MINAC, Arthur Tuluș, prorector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Ionel Alexe, dar și Amelia Stănescu, directorul Bibliotecii.
La final, autorul Cristian Cealera a ținut, de asemenea, un cuvânt.
Ideea nu mi-a aparținut mie, istoria Dobrogei ne-a relevat faptul că aici a existat în secolul al XIX-lea o comunitate de cetățeni britanici. Și aceștia au venit, întrucât erau angajați ai unei firme care obținuse de la Imperiul Otoman o dublă exploatare a portului Kustendije și construcția Căii Ferate Constanța Cernavodă. (…) Aveastă comunitate britanică a existat între anii 1857 -1882. Au fost în trecut autori care au vorbit, au scris despre anumite aspecte tehnice ale concesiunilor, însă… din punctul meu de vedere, lipseau detalii legate efectiv de portretele acestor britanici: cine erau ei, cum au venit, cum a fost traiul lor aici, dacă au venit cu familia, dacă li s-au născut copiii aici (…)
Eu am încercat să surprind aceste aspecte inedite și am beneficiat de foarte mult ajutor. (…) Am consultat atât arhive britanice, cât și românești, dar și site-uri de genealogie. Arhivele britanice sunt excelente, mult mai bune, din păcate, decât ale noastre! Și… nu în ultimul rând am fost ajutat de către strămoșii, de către urmașii acestor cetățeni britanici. Am un foarte bun prieten în Canada pe care nu l-am văzut niciodată , John Tch, care îmi trimite de fiecare dată când găsește ceva în arhivele Canadei,îmi trimite informații și m-a ajutat foarte mult și nu numai! Domnul George Radu Stănculescu, arhitectul care a scris(…) iar tot ceea ce am făcut eu a fost să refac acest puzzle și să pun cap la cap anumite informații.
Ceea ce vedeți astăzi este prima mea lucrare de specialitate! Deși am semnat multe cărți de-a lungul timpului, celelalte erau pentru publicul larg, dar aceasta este o lucrare de specialitate sub egida Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și sunt foarte mândru pentru acest lucru.
(…)
Am aflat că primul brad de Crăciun din Dobrogea a fost aprins în 1860. A fost o plăcere extraordinară sa aflu astfel de lucruri”
a precizat Cristian Cealera în cadrul evenimentului de lansare

articol în curs de actualizare
De asemenea, în cadrul evenimentului a ținut un discurs și Delia Cornea, directorul MINAC.
(…) Este un nou moment important pentru muzeul nostru! În decurs de două săptămâni, aceasta este cea de-a treia apariție editorială. (…) Colegul nostru, Cristian Cealera, s-a apropiat de muzeu în 2019, însă… colaborarea a început, de fapt, din anul 2018: a fost începutul unei colaborări foarte frumoase în cadrul instituției noastre.(…) Deși nu avea licență în istorie, fiind un pasionat al acestui domeniu, a urmat doctoratul la Iași. Ulterior, dorința lui a fost să activeze în plan arheologic. (…)
Ceea ce este important de spus despre Cristian Cealera este că face totul cu pasiune, este un om care se dedică total activităților pe care le desfășoară: de la tururi ghidate, la cărți, scenarii pentru filme, cel mai recent fiind dedicat Cazinoului din Constanța, până la scenarii de benzi desenate, singurele de acest gen dedicate istoriei antice. (…0
S-a făcut remarcat prin seriile „Poveștile Mării Negre”.(….)
Volumul de față reprezintă botezul său în activitatea științifică.
Este o carte documentată, iar ceea ce o face specială este faptul că experiența anterioară cu celelalte publicații i-a permis ca stilul său să fie accesibil și publicului larg.
Volumul său face cinste muzeului nostru.
Ne dorim ca pe viitor să realizăm și un volum de benzi desenate dedicat cetății Adamclisi (…)”
a precizat Delia Cornea, directorul MINAC
Cartea poate fi achizitionată de pe site-ul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța – https://minac.ro/
Galerie foto
































VIDEO Cristian Cealera
Video 2 Cristian Cealera
VIDEO 3 Cristian Cealera
VIDEO 4 – Delia Cornea
VIDEO 5 – Delia Cornea
VIDEO 6 – Amelia Stănescu
VIDEO 7 – Amelia Stănescu
VIDEO 8 Arthur Tuluș
Volumul documentează prezența britanică în vechiul Kustendjie (actuala Constanța) în perioada 1857–1882, oferind o serie de portrete și povești inedite despre personajele care au contribuit la transformarea orașului într-un important nod comercial și feroviar al vremii.
Cristian Cealera are 51 de ani, este constănțean și doctor în istorie. Din 2019 este muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde coordonează tururi ghidate gratuite prin zona veche a orașului. Este autorul seriei „Poveștile Mării Negre” și al mai multor romane și volume de popularizare istorică. Cunoscut pentru pasiunea sa pentru orașul Tomis, Cealera îmbină cercetarea de arhivă cu memoria comunității locale, contribuind la rescrierea istoriei Constanței într-un mod viu, accesibil.