În cursul zilei de marți, 6 mai, regiunea București – Ilfov, alături de județele Cluj, Vrancea, Iași, Argeș, Brașov și Galați s-au situat în topul zonelor cu cele mai multe misiuni.
Pe parcursul acestei perioade, echipajele SMURD au intervenit în 1.301 cazuri de acordare a primului ajutor, oferind asistență medicală persoanelor aflate în dificultate.
Pe lângă misiunile de acordare a primului ajutor, pompierii au intervenit pentru stingerea a 39 de incendii produse în diferite zone ale țării și au gestionat 234 de situații destinate protecției comunităților, inclusiv 6 operațiuni de descarcerare.
Totodată, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 24 de mesaje RO–ALERT, 11 dintre acestea au semnalat prezența animalelor periculoase, în localități din județele Argeș, Brașov, Buzău, Covasna, Mureș și Prahova, 12 mesaje au vizat avertizările hidro-meteorologice emise în localități din județele Cluj, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Sibiu, Timiș și Vâlcea, iar 1 a semnalat dispariția unui minor, în județul Covasna.
În intervalul 06 mai 2025, ora 07:00 – 07 mai 2025, ora 07:00, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 21 de localități din 9 județe (BC, CS, CJ, DJ, DB, MH, OT, TR și VL). Intervențiile au vizat evacuarea apei din 29 de curți, 22 de locuințe, o anexă gospodărească, 21 de beciuri sau subsoluri, un operator economic și un depou CFR. De asemenea, au fost îndepărtați 19 copaci căzuți pe carosabil și elemente de construcție desprinse de la două imobile, fiind raportate avarii la 6 autoturisme. Circulația rutieră pe DN 58B, în localitatea Bocșa, a fost temporar întreruptă din cauza acumulărilor de apă pe carosabil.
Având în vedere informarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie, valabilă până pe 9 mai, ora 10:00, care anunță manifestări de instabilitate atmosferică în toate regiunile țării, salvatorii rămân mobilizați pentru a răspunde prompt solicitărilor cetățenilor. Situația din teren este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU, în vederea dispunerii imediate a măsurilor necesare pentru limitarea și înlăturarea efectelor produse.
Pentru a fi pregătiți în fața unor situații de urgență, fie că vorbim despre incendii, cutremure, inundații sau alte evenimente neprevăzute, este esențial să cunoaștem din timp măsurile de prevenire și pașii corecți de urmat.
Vă recomandăm să accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, www.fiipregatit.ro, unde veți găsi informații clare și utile despre cum să reacționați în diverse scenarii de risc.
De asemenea, puteți descărca gratuit aplicația pentru mobil DSU, disponibilă atât în App Store, cât și în Google Play, pentru a avea la îndemână ghiduri, alerte și alte resurse esențiale, direct pe telefonul mobil.”
transmit reprezentanții IGSU