Biroul permanent al Camerei Deputaților a primit spre examinare și decizie situația absențelor nemotivate ale unor parlamentari din lunile ianuarie și februarie 2025.
Potrivit notei oficiale, mai mulți deputați nu au participat la lucrările parlamentare, fără a solicita motivarea absențelor.
Din lista făcută publică reiese că deputatul Alexandru Popa se află pe primul loc la numărul de absențe nemotivate, cu patru zile de absență în luna februarie: 17, 18, 19 și 25. Următorul în clasament este deputatul Sighiartău Robert-Ionatan, cu trei absențe, urmat de Grosaru Ioana și Ponta Victor-Viorel, fiecare cu câte două absențe.
În total, 14 deputați apar pe lista absențelor nemotivate pentru perioada ianuarie-februarie 2025. Singura absență raportată pentru luna ianuarie aparține deputatei Toiu Oana-Silvia, în data de 27 ianuarie.

Sancțiuni pentru absențele nemotivate
Președintele interimar al României Ilie Bolojan a semnat, pe 2 aprilie, decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea regulamentului parlamentarilor. Conform noii Legi, deputații și senatorii care vor lipsi nemotivat de la ședințele din Plen vor pierde 5% din indemnizație pentru fiecare absență.
Proiectul de lege a fost adoptat de către Plenul reunit al Parlamentului săptămâna trecută, cu 337 de voturi „pentru”, 10 voturi „contra” și 51 de abțineri.
„Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absență nemotivata și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului”, conform proiectului.
Absențele pot fi motivate de liderul de grup. Potrivit legii, deputații și senatorii pot cere ca absențele să le fie motivate în cazul în care lipsesc pentru a rezolva probleme legate de exercitarea mandatului sau pentru rezolvarea unor probleme personale.
„În situația în care deputatul sau senatorul absentează de la lucrările Camerei din cauza unor situații neprevăzute, acesta se poate adresa în scris Biroului permanent pentru a solicita motivarea respectivelor absențe”, spune legea.
Se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:
· este membru al Guvernului;
· participă la activități stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere sau a Biroului permanent al Camerei din care face parte ori la invitația Guvernului sau a Președintelui României;
· este în concediu medical;
· are aprobată motivarea absenței de către liderul de grup sau de către Biroul permanent, după caz.