O capsulă protejată termic, construită de fosta URSS pentru a ajunge pe Venus, este acum pe o traiectorie de coliziune cu Pământul, după cum avertizează astronomul Marco Langbroek, care estimează impactul în jurul datei de 10 mai, scrie Sky News.
Fragmentul, de dimensiunea unei mașini, face parte din racheta sovietică Cosmos 482, lansată în 1972 dintr-un cosmodrom aflat pe teritoriul actual al Kazahstanului. Misiunea inițială viza trimiterea unei sonde pe Venus, dar etapa superioară a rachetei a eșuat, lăsând capsula pe orbită în jurul Pământului.
„Etapa superioară nu a funcționat corect și a lăsat doar sonda pe orbita terestră”
a explicat Jonathan McDowell, astronom la Smithsonian.
„Va coborî prin atmosferă cu o viteză uriașă”
Deși o parte din rachetă a reintrat în atmosferă în anii 1980, un segment important a rămas pe orbită – inițial considerat a fi doar resturi spațiale. Însă datele ulterioare au indicat că obiectul era mult mai dens decât celelalte resturi.
„După ani, am analizat din nou datele și mi-am dat seama că acest fragment s-a menținut mult mai mult decât celelalte. Nu se comporta ca un simplu rest spațial”
a spus McDowell.
„Mi-am dat seama că este capsula de intrare pe Venus de la Cosmos 482, echipată cu un scut termic suficient de rezistent pentru a supraviețui presiunii atmosferice de pe Venus.”
Capsula, care cântărește aproximativ o jumătate de tonă și are un diametru de aproximativ un metru, va intra din nou în atmosfera terestră cu o viteză extrem de mare, generând o cantitate uriașă de energie și formând o minge de foc.
„Va coborî prin atmosferă cu o viteză uriașă, iar energia va fi transformată în căldură, formând o minge de foc”
a explicat McDowell.
„Când va atinge Pământul, viteza sa va fi de câteva sute de mile pe oră. Dar rămâne un obiect de jumătate de tonă care cade din cer – va fi dureros dacă te lovește.”
Astronomii nu pot prezice cu exactitate locul impactului, însă zona posibilă a fost restrânsă între 51 de grade latitudine nordică și sudică.
„Dacă ești un pinguin, probabil ești în siguranță,” a glumit McDowell. „Dar dacă locuiești oriunde între Chile și Scoția, ești în zona de risc.”