Consiliul Național de Securitate al Pakistanului (NSC) a declarat că a autorizat forțele armate ale țării „să răzbune” atacurile Indiei, în timp ce puteri precum SUA și China au îndemnat vecinii cu arme nucleare să dea dovadă de reținere.
Forțele armate ale țării au fost autorizate să întreprindă „acțiuni corespunzătoare” după atacurile Indiei, a anunțat și biroul prim-ministrului pakistanez, Shehbaz Sharif, conform Reuters și The Guardian.
India a atacat Pakistanul și Kașmirul pakistanez, în cele mai grave lupte dintre cele două națiuni dotate cu arme nucleare din ultimele decenii. Pakistanul a afirmat că a doborât cinci avioane indiene în timpul atacului. Oficialii ministerului indian al apărării nu au confirmat această informație.
India a afirmat că a lovit nouă ținte pe care le-a descris ca „infrastructură teroristă”. Doi purtători de cuvânt ai armatei indiene au declarat într-o conferință de presă la New Delhi că țintele erau grupările militante islamiste Jaish-e-Mohammed (JeM) și Lashkar-e-Taiba (LeT).
Secretarul de stat indian pentru afaceri externe, Vikram Misri, a declarat într-o conferință de presă că „informațiile și monitorizarea celulelor teroriste cu sediul în Pakistan au arătat că erau iminente noi atacuri împotriva Indiei, prin urmare era necesar să se ia măsuri preventive și de precauție”.
Islamabadul a declarat că au fost vizate șase locații pakistaneze și că niciuna dintre acestea nu era tabără militantă.
Cel puțin 26 de civili au fost uciși și 46 răniți, a declarat un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze.
JeM a declarat miercuri într-un comunicat că 10 rude ale liderului său Masood Azhar au fost ucise într-un atac indian.
Poliția și medicii indieni au declarat că cel puțin șapte civili au fost uciși și alți 30 răniți în urma focurilor de armă și a bombardamentelor pakistaneze din timpul nopții.
Atacurile au loc la două săptămâni după ce 26 de turiști, majoritatea indieni, au fost uciși de militanți în Kașmir.
Țări precum Rusia și China au făcut apel la calm și la dezamorsarea tensiunilor între cele două națiuni.
Controlul asupra Kașmirului, situat la poalele Himalaya, este disputat de când India și Pakistanul și-au obținut independența față de Marea Britanie în 1947. India și Pakistanul au intrat de două ori în război pentru acest teritoriu, cel mai recent în 1999, transmite hotnews.ro.