Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: Parlamentul, convocat azi în prima sesiune ordinară din acest an/ Legea bugetului, primul proiect important aşteptat
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Actualitate > Parlamentul, convocat azi în prima sesiune ordinară din acest an/ Legea bugetului, primul proiect important aşteptat
ActualitatePolitică

Parlamentul, convocat azi în prima sesiune ordinară din acest an/ Legea bugetului, primul proiect important aşteptat

Parlamentul, convocat azi în prima sesiune ordinară din acest an/ Legea bugetului, primul proiect important aşteptat parlament romania
Foto cu rol ilustrativ
Andreea Vlaicu
Andreea Vlaicu Publicat 3 februarie 2025 422 Vizualizări
SHARE

Parlamentarii sunt convocaţi, începând de luni, în prima sesiune parlamentară ordinară din acest an.

Conținut
Cum arată bugetul României pe 2025. De unde se taie și ce ministere primesc mai mulți baniMinistere cărora le creşte bugetulScăderi la Cultură, Agricultură şi Afaceri Externe

Adoptarea Legii bugetului de stat este primul mare proiect aşteptat să fie adoptat, în procedură de urgenţă. Dezbaterea este programată miercuri, iar votul final va avea loc joi.

Potrivit programului oficial, atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul au programate şedinţe ale Plenului, la ora 15.00.

Va avea loc deschiderea sesiunii ordinare şi alegerea membrilor Biroului permanent la ambele Camere.

Primul proiect important aşteptat de la noua sesiunea parlamentară este Legea bugetului, care ar urma să fie dezbătută în regim de urgenţă.

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi dezbătute, miercuri, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului. Joi este programat votul final.

PNL a anunţat, duminică seară, că începe o nouă sesiune parlamentară cu o agendă clară de reformă a statului, urmând a se implementa ”Planul Bolojan”, care include reducerea numărului de ministere şi agenţii, precum şi reducerea cu 50% a numărului de secretari de stat.

USR are, luni, de la ora 11.00, o conferinţă de presă în care preşedintele Elena Lasconi ar urma să prezinte amendamentele depuse la Legea bugetului de stat pe 2025, precum şi priorităţile parlamentare ale grupurilor USR în următoarea sesiune parlamentară.

Cum arată bugetul României pe 2025. De unde se taie și ce ministere primesc mai mulți bani

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cel al Transporturilor, al Educaţiei şi Ministerul Muncii au bugete majorate, la fel şi Secretariatul General al Guvernului.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale scade cu 10,35% anul acesta, comparativ cu anul trecut, de la 114.567.000 lei la 102.715.000 lei.

Şi cele două camere ale Parlamentului vor avea bugete mai mici comparativ cu 2024.

La Senat, scăderea bugetară este de 4,34%, de la 294.201.000 execuţie preliminată pentru anul 2024 la 281.440.000 lei pentru anul în curs. Estimările pentru anii viitori indică creşteri, an de an, ale bugetului camerei superioare a Parlamentului, din 2026 fiind estimate bugete de peste 300 de miliarde care vor fi mai mari de la un an la altul.

La Camera Deputaţilor, bugetul pentru anul acesta este cu 6,81% mai mic decât execuţia preliminată a anului trecut. Astfel, de la cheltuieli de 618.442.000 de lei de la bugetul public în 2024, Camerei Deputaţilor i se alocă pentru acest an un buget de 576.309.000 lei. Din 2026, estimările arată că bugetul Camerei Deputaţilor va depăşi 623 de miliarde şi că acesta va creşte de la un an la altul, ajungându-se în 2028 la peste 662 de milioane.

Ministere cărora le creşte bugetul

De cea mai mare creştere a bugetului beneficiază Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene. Bugetul acestuia creşte cu 37,93%, de la 11,4 miliarde de lei la 15,7 miliarde de lei.

Una dintre cele mai mari creşteri în ceea ce priveşte bugetul se regăseşte la Ministerul Transporturilor, unde de la un buget de 36,1 miliarde anul trecut se ajunge la un buget de 43,2 cu 19,66% mai mult.

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale va beneficia de o creştere bugetară de 17%, de la 82,1 miliarde anul trecut la 96,1 miliarde în 2025. Ministerul a rezultat din comasarea a două ministere, la reorganizarea recent făcută la nivelul Guvernului.

Bugetul Ministerului Educaţiei creşte cu aproape zece procente, aşa cum a anunţat ministrul Daniel David. Conform proiectului de buget, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea, în acest an, un buget de 64,8 miliarde, comparativ cu 58,3 miliarde anul trecut, creşterea exactă fiind de 9,86%.

Ministerul Apărării Naţionale este, de asemenea, una dintre instituţiile care beneficiază de creşteri bugetare, în acest caz majorarea fiind de peste zece procente. Dacă în anul 2024 bugetul MApN a fost de 38,8 miliarde anul acesta instituţiei i s-au alocat 42,7 miliarde cu 10,18% mai mult.

La MApN se va pune accent pe programe de înzestrare a Armatei, iar anul acesta se preconizează peste 20 de proceduri de achiziţii, de la echipamente de geniu la sisteme de război şi sisteme de securitate şi apărare cibernetică.

Ministerul Afacerilor Interne va avea, în 2025, un buget cu 2,68% mai mare decât anul trecut, de la 33,1 miliarde la 34,9 miliarde.

Secretariatul General al Guvernului primeşte, de asemenea, mai mulţi bani. Bugetul alocat SGG crelte anul acesta cu 8,35%, de la 2,1 miliarde de lei la 2,3 miliarde de lei.

La Ministerul Energiei creşterea bugetară este de 161,14% de la 5,8 miliarde la 15,2 miliarde. Principalul obiectiv strategic al Ministerului Energiei este creşterea securităţii energetice a României, gestionarea sigură a resurselor energetice şi modernizarea sistemului energetic naţional, care vizează exploatarea sigură şi eficientă a resurselor energetice primare şi a sistemului de alimentare cu energie electrică şi gaze naturale drept combustibil de tranziţie pentru siguranţa sistemului energetic, realizarea studiilor şi documentelor programatice necesare aplicării strategiei şi Programului de guvernare în domeniul energetic şi al resurselor energetice precum şi dezvoltarea şi producţia pe piaţa locală de noi tehnologii low carbon.

La Ministerul Mediului creşterea bugetară este de 55,6%, de la 3,1 miliarde anul trecut la 4,8 miliarde anul acesta.

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului va avea un buget cu 46,56% mai mare decât anul trecut, de la 2 miliarde la 2,9 miliarde.

Ministerul Finanţelor va beneficia de credite bugetare de 12 miliarde, cu 38,5% mai mult comparativ cu 2024, când execuţia preliminată a ministerului a fost de 8,7 miliarde.

Ministerul Sănătăţii primeşte cu 35,11% mai mulţi bani, ajungând anul acesta la un buget de 27,9 miliarde comparativ cu 20,7 miliarde anul trecut.

Ministerul Justiţiei va avea un buget cu 16,8% mai mare, de la 3,5 miliarde la 4,1 miliarde anul acesta.

Scăderi la Cultură, Agricultură şi Afaceri Externe

Una dintre scăderile bugetare importante se regăseşte la Ministerul Afacerilor Externe. Instituţiei îi este alocat pentru anul în curs un buget de 1,4 miliarde, cu 18,95% mai puţin decât în anul 2024, când execuţia bugetară preliminată a ministerului a fost de 1,8 miliarde de lei.

Scădere a bugetului se înregistrează şi la Ministerul Agriculturii, aceasta fiind de 5,76%, de la 27,3 miliarde la 25,7 miliarde.

Ministerul Culturii pierde din nou bani la împărţirea bugetului, cu o alocare de 1,4 miliarde, cu 1,16% mai puţin decât anul trecut, când execuţia a fost de 1 miliarde.

Bugetul Ministerului Dezvoltării scade cu 12,15% de la 24,6 miliarde la 21,6 miliarde.

Ministerul Public primeşte cu 16,7% mai puţini bani, de la 2,5 miliarde la 2,1 miliarde în 2025.

Știrileprotv.ro

Articolul precedent Un avion care a decolat de pe Otopeni a aterizat de urgență după jumătate de oră din cauza comportamentului bizar al unui pasager IMG 8298 Un avion care a decolat de pe Otopeni a aterizat de urgență după jumătate de oră din cauza comportamentului bizar al unui pasager
Articolul următor Pompierii constănțeni, la datorie/ Au intervenit la 208 situații de urgență, în weekend pompieri Pompierii constănțeni, la datorie/ Au intervenit la 208 situații de urgență, în weekend
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

Dana Marijuana va primi răspunsuri CRUCIALE săptămâna viitoare de la magistrați/ Curtea de Apel va lua decizii definitive în dosarul DIICOT dana marijuana 2
Dana Marijuana va primi răspunsuri CRUCIALE săptămâna viitoare de la magistrați/ Curtea de Apel va lua decizii definitive în dosarul DIICOT
Justiție Local TOP
Inculpații din faimosul dosar DIICOT, denumit și „EXOTIC”, în atenția magistraților din Constanța Image Editor 2025 02 14T071024.940
Inculpații din faimosul dosar DIICOT, denumit și „EXOTIC”, în atenția magistraților din Constanța
Justiție Local TOP
România U21 – Spania U21 1-2 - Am schimbat victoria cu eșec după o fază șocantă borza
România U21 – Spania U21 1-2 – Am schimbat victoria cu eșec după o fază șocantă
Actualitate Sport
VIDEO Procurorul din Galați, ARESTAT pentru 30 de zile. Nu e definitiv/ Este acuzat că a distrus probe într-un dosar sensibil ce include minore UPDATE WhatsApp Image 2025 06 14 at 21.28.24
VIDEO Procurorul din Galați, ARESTAT pentru 30 de zile. Nu e definitiv/ Este acuzat că a distrus probe într-un dosar sensibil ce include minore UPDATE
Justiție TOP
Putin l-a sunat pe Trump să-i spună „La mulți ani”. Cei doi au vorbit o oră despre Israel și Iran putin trump
Putin l-a sunat pe Trump să-i spună „La mulți ani”. Cei doi au vorbit o oră despre Israel și Iran
Actualitate Externe
Autorul accidentului soldat cu moartea a doi tineri din zona Malibu cere libertate. La ultimul termen a insultat, râzând, presa Screenshot 2025 06 10 110451
Autorul accidentului soldat cu moartea a doi tineri din zona Malibu cere libertate. La ultimul termen a insultat, râzând, presa
Justiție Local TOP

RECOMANDATE

Bombă! Se redeschide urmărirea penală într-un dosar DNA Constanța/ Cine sunt „aleșii” procurorilor / Legături cu suspecți din dosarul „Mită în Port” Imagine WhatsApp 2025 02 18 la 14.52.46 ff9fc054
JustițieLocalRecomandatRelevante

Bombă! Se redeschide urmărirea penală într-un dosar DNA Constanța/ Cine sunt „aleșii” procurorilor / Legături cu suspecți din dosarul „Mită în Port”

13 iunie 2025
FOTO VIDEO Directorul CFR Călători a venit cu Trenul Soarelui la Constanța/ A fost lansat programul estival UPDATE Fotoram.io 2025 06 12T120022.159
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Directorul CFR Călători a venit cu Trenul Soarelui la Constanța/ A fost lansat programul estival UPDATE

12 iunie 2025
VIDEO DECLARAȚIE Generalul Nicolae Crețu de la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” a fost audiat la Parchetul Militar pentru suspiciuni de fals intelectual UPDATE 55b7c938 9baa 4f28 a6fd 6c631a5dc90a
JustițieLocalRecomandatRelevante

VIDEO DECLARAȚIE Generalul Nicolae Crețu de la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” a fost audiat la Parchetul Militar pentru suspiciuni de fals intelectual UPDATE

11 iunie 2025
FOTO VIDEO Elevii de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța au ieșit zâmbind de la prima probă de Bacalaureat Design fara titlu 43
EducațieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Elevii de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța au ieșit zâmbind de la prima probă de Bacalaureat

10 iunie 2025
FOTO VIDEO Cu ZÂMBETUL pe buze după ce a omorât doi oameni într-un accident, la Malibu, șoferul insultă jurnaliștii/ Va rămâne în arest UPDATE Screenshot 2025 06 10 110451
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Cu ZÂMBETUL pe buze după ce a omorât doi oameni într-un accident, la Malibu, șoferul insultă jurnaliștii/ Va rămâne în arest UPDATE

10 iunie 2025
FOTO VIDEO Dosarul vameșului care a înghițit probele DNA rămâne la Constanța UPDATE 328b5ac5 d8d2 48fc 9fc0 6d8cef0c1f2d
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Dosarul vameșului care a înghițit probele DNA rămâne la Constanța UPDATE

10 iunie 2025
EXCLUSIV Constănțeanul care a creat iadul online: mii de femei pozate pe ascuns, discuții despre fiice minore și violență intimă / Îl numea pe Gheorghe Dincă EROU / FOTO VIDEO Image Editor 2025 06 10T074851.854 1
LocalRecomandatRelevante

EXCLUSIV Constănțeanul care a creat iadul online: mii de femei pozate pe ascuns, discuții despre fiice minore și violență intimă / Îl numea pe Gheorghe Dincă EROU / FOTO VIDEO

10 iunie 2025
De ce Nicușor Dan și noul Guvern trebuie să ia măsuri de austeritate, chiar dacă nu ne plac taxe impozit impozitare e1736888500282
EconomieEdițiePoliticăRecomandatRelevante

De ce Nicușor Dan și noul Guvern trebuie să ia măsuri de austeritate, chiar dacă nu ne plac

9 iunie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?