Patru politicieni pro-ruși au fost blocați de Poliția de Frontieră să intre în România, în 2024, după ce au primit interdicție din partea SRI și MAI , relatează G4Media.ro. Serviciul Român de Informații și Ministerului de Interne au transmis că moldovenii nu au dreptul să intre în țara noastră deoarece reprezintă „pericol pentru securitatea națională” și „finanțează, pregătesc, sprijină în orice mod sau comit acte de terorism”. Cei patru politicieni au contestat decizia interdicției în instanță, după ce au fost întorși de la graniță.
Maxim Moroșan, Alexandru Beșchieru, Veaceslav Lupov și Igor Tuleanțev aveau decizii de interdicție de acces în România pe 5 ani, când au încercat să treacă frontiera în 2024. Cei patru au cerut instanțelor din Iași și București anularea interdicției.
Explicațiile SRI și MAI
În timpul proceselor intentate de trei dintre politicienii moldoveni, Poliția de Frontieră a transmis că interdicțiile au fost dictate de Serviciul Român de Informații (SRI) și Ministerul Afacerilor Interne, care au motivat că reprezintă un „pericol pentru apărarea și securitatea națională”, respectiv pentru că „finanțează, pregătesc, sprijină în orice mod sau comit acte de terorism”. Multe dintre informațiile din aceste cazuri sunt însă clasificate, notează G4Media.
G4Media citează o sursă apropiată situației, care a spus că trei dintre moldoveni au primit interdicție în țara noastră după ce, în martie 2024, au organizat și ar fi intenționat să vină la București la un protest, la care urmau să participe în jur de 200 de basarabeni aflați în legătură cu partidul AUR, finanțați de omul de afaceri pro-rus Ilan Șor, fugit din Republica Moldova, după ce a fost acuzat de procurori că a cheltuit 40 milioane de dolari pentru a corupe alegătorii.
La acea vreme, șeful Poliției Chișinău, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Veronica Dragalin, au susținut o conferință de presă în care au spus că un grup de circa 200 de persoane plătite, inclusiv vorbitoare de limba rusă, urmau să ajungă la București și să protesteze. „Protestatarii” ar fi mizat pe sprijinul unui partid român – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). În final, deplasarea la București nu a mai avut loc ”datorită muncii comune a polițiștilor din Moldova și România”, a spus șeful Poliției Chișinău. George Simion, președintele AUR, a negat că acuzația la Antena 3 CNN.
Cel de-al patrulea politician care a contestat măsura în instanță avea interdicție de a intra în România din 2022.
Verificările celor patru persoane de către G4Media.ro arată că aceștia și-au asumat deschis o atitudine pro-rusă în peisajul politic din Republica Moldova, aproape toți fiind legați de omul de afaceri Ilan Șor.
Cum se apără politicienii basarabeni
Maxim Moroșan a aflat la granița cu România, la data de 9 aprilie 2024, că are o decizie de interdicție de a intra în țara noastră valabilă între 2022 și 2027. El le-a spus vameșilor că vrea să meargă la Iași, apoi în Reșița, apoi la Timișoara pentru a participa „la o serie de întâlniri cu caracter politic.”, potrivit anchetei G4Media.
După ce nu i-a fost permis accesul, Moroșan a scris pe Facebook că „Paradoxal este faptul că interdicția mi-a fost impusă sub pretextul unei presupuse «amenințări potențiale la adresa securității naționale a României», în ciuda faptului că era prima dată când intenționam să vizitez această țară. Înainte de aceasta, nu am vizitat deloc țările europene.”
La momentul incidentului din aprilie 2024, Moroșan era consilier al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Bălți. Presa moldoveană a scris în mai multe rânduri despre legăturile politicianului, care a locuit 20 de ani în Rusia, cu figuri controversate.
Alexandru Beșchieru și Veaceslav Lupov au contestat în aceeași zi din octombrie 2024, la Tribunalul Iași, interdicțiile aflate pe numele lor. În dosarul său, Beșchieru a relatat faptul că a dorit să intre în România pe 6 iulie 2024, prin punctul de trecere a frontierei Oancea, ca să meargă mai departe cu familia, în vacanță în Grecia.
La rândul său, Lupov a susținut că a vrut să treacă granița pe 4 iulie 2024, prin același loc, pentru a merge la un festival în Bulgaria. Ulterior a scris pe Facebook că „mi s-a spus că am interdicție de a intra în România. Nu au putut să îmi explice motivul, fiindcă au spus că nu îl cunosc. Mi-au dat o foaie, iar până la asta m-au percheziționat de două ori și circa o oră și jumătate m-au ținut la vamă, neînțelegând ce să facă cu mine”.
Presa din Republica Moldova a dezvăluit în mai multe rânduri relația apropiată dintre acești doi politicieni și Ilan Șor.
Lui Igor Tuleanțev i-a fost refuzat accesul în România pe 9 septembrie 2024, prin punctul de trecere Albița. Presa moldoveană a scris că, în 2012, la inițiativa lui Tuleanțev, pe fațada mai multor clădiri din Chișinău au fost amplasate bannere în susținerea lui Vladimir Putin, pe atunci candidat la funcția de președinte al Federației Ruse.