Cristian Popescu Piedone, președinte ANPC, a vorbit la Digi24 despre controalele pe care ANPC le desfășoară în spitale și i-a răspuns ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care i-a transmis că „acțiunile de control nu se pot desfășura în afara cadrului legal.” „Pacienții sunt consumatori pentru că sunt plătitori de asigurări de sănătate, de prestări servicii, iar astea intră direct în atribuția Protecției Consumatorului,” a declarat Piedone.
Domnul ministru Rafila, în persoană, este și el un consumator, chiar dacă ești ministru sau dacă ești bolnav. Faptul că Direcția de Sănătate Publică este direct sub Ministerul Sănătății și controalele Direcției de Sănătate Publică au anumite prerogative, în sensul că inspectează igiena, inspectează buna… dar nu au atribuții de a cântări marfa pe care o mănâncă bolnavul, prescrisă de medicul specialist într-o rețetă, în funcție de boala cu care este internat sau majoritatea bolnavilor internați, trebuie să le prescrie o anumită cantitate de proteină vegetală, zaharuri, fără zaharuri, în funcție de regimul administrat printr-o rețetă care bucătarul trebuie să o pună în practică,”
a transmis Cristian Popescu Piedone.
Președintele ANPC a declarat că a descoperit mai multe probleme în blocurile alimentare din spitale, precizând însă că într-un spital din București, blocul alimentar a fost exemplar.
S-au constatat. Avem și un bloc alimentar care am zis că l-am dat ca exemplu, este Spitalul Municipal de Urgență, unde blocul alimentar a fost exemplar. S-au constatat plus-minus diferențe la porțiile de mâncare, care sunt permisibile, ca și persabilități, dar nu cum s-a descoperit la Elias, de exemplu. Dar la Elias, subliniez, diferențele de cantitate de carne administrată pacienților, care, repet, sunt consumatori pentru că sunt plătitori de asigurări de sănătate, sunt plătitori de prestări servicii, iar lucrurile astea intră direct în atribuția Protecției Consumatorului. Faptul că nu am anunțat Direcția de Sănătate Publică a face controale comune este și faptul de a nu preveni asemenea bucătari sau manageri de spitale inconștienți, care ia de la gura bolnavului proteina cu care trebuie să se hrănească zilnic, administrată de un medic specialist,”
a precizat șeful ANPC.
Ministerul Sănătăţii a transmis că apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal. ”Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice”, precizează instituţia.
ANPC a făcut controale în blocurile alimentare de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, rezultatele acţiunii fiind anunţate duminică seară. La Spitalul ”Elias” s-au descoperit alimente expirate, frigidere murdare şi porţii de mâncare mult mai mici decât ar fi trebuit, fiind aplicate sancţiuni în valoare totală de 30.000 de lei, conform ANPC, scrie digi24.ro.