Tribunalul Constanța a stabilit termen în dosarul în care Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași îi cere daune lui procurorului constănțean Andrei Bodean, șef la secția Urmărire Penală a Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București.
L-a data de 5 iunie s-a stabilit primul termen în dosarul în care președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, îl dă în judecată procurorul constănțean Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent șef la secția Urmărire Penală a Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București.

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, l-a dat în judecată pe fostul șef al DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean, solicitând daune morale și materiale de peste 300.000 lei. Dosarul a fost înscris pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța în data de 24 februarie 2025.
250.000 LEI DAUNE MORALE
În cererea adresată Tribunalului Constanța, Iliuță solicită 250.000 lei daune morale pentru afectarea demnității și reputației, 53.093,40 lei daune materiale (onorarii de avocat).
Vasile Iliuță cere această sumă după ce în luna decembrie 2024, după ce instanța a stabilit că faptele reținute nu întrunesc condițiile legii penale, fiind vorba de acuzațiile de abuz în serviciu, fals intelectual și șantaj, într-un dosar instrumentat de Andrei Bodean pe când era în structura DNA Constanța.
Concret, Curtea a reținut că multe dintre acțiunile invocate de parchet țin de domeniul raporturilor de muncă și al dreptului administrativ, fiind apreciate, ulterior, ca având o natură civilă, potrivit interpretării instanței. Este relevant și că, la momentul întocmirii rechizitoriului, cadrul juridic privind abuzul în serviciu era încă neclar și în plin proces de redefinire, ca urmare a unor decizii recente ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți.
Curtea de Apel București a constat că acuzațiile aduse inculpatului nu sunt prevăzute de legea penală, urmând a menține soluțiile de achitare (sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: abuz în serviciu și fals intelectual) în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală
Presupusul șantaj – un acces de furie
Cu privire la fapta de șantaj, Curtea apreciază, în acord cu tribunalul, că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj, pe latură obiectivă, neexistând o activitate de constrângere psihică a persoanei vătămate în scopul clasării unui dosar, ci un episod de furie, atitudine ireverențioasă față de un organ de urmărire penală.
La data de 20.12.2019, Vasile Iliuță ar fi avut o interacțiune cu un procuror în cadrul unei cauze penale în care era vizat. Potrivit actului de sesizare, Iliuță ar fi formulat mai multe afirmații considerate amenințătoare:
Fac balamuc (…) Rămâi cu mine pe cap toată viața (…) Tu nu vrei să trăiești în pace
s-a adresat Vasile Iliuță procurorului de caz
Deși tonul lui Iliuță a fost agresiv, Curtea a considerat că exprimările sale nu au fost suficient de clare și concrete pentru a fi încadrate juridic ca o formă de constrângere penală.
Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, după ce a scăpat de aceste acuzații, cere, acum, daune.
Din suma de 300.000 de lei, 250.000 sunt reprezentați de daunele morale. Aproximativ 50.000 de euro cere președintele CJ de la procurorul Andrei Bodean.
Contactat pentru mai multe detalii la biroul Consiliului Județean, Vasile Iliuță nu a putut fi găsit pentru un punct de vedere până la publicarea acestui articol. Vom reveni cu un răspuns din partea președintelui CJ atunci când îl vom avea.
Inculpat într-un nou dosar DNA Constanța
La data de 27 martie, Tribunalul Ialomița a dispus începerea judecății într-un alt dosar DNA, în care Iliuță este acuzat de fapte de corupție, resepctiv abuzul în serviciu. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București, care va hotărî definitiv, la data de 4 iunie, dacă rechizitoriul este întocmit legat.
DNA Constanța l-a trimis în judecată la data de 19 iunie 2024 pe Vasile Iliuță, alături de vicepreședintele CJ Călărași,de consilierul de achiziții publice din cadrul Consiliului Județean Călărași, de secretarul general al instituției, dar și de alte persoane, fiind acuzați de mai multe fapte de corupție. AICI sunt mai multe detalii.
Ce acuză procurorii DNA
1. La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații. În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL .
Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.
2. În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile
spun procurorii, oficial.
Facem precizarea că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. (2) Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.