Directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Tulcea, Mitică Tuchilă, a fost propus de procurorii DNA Constanța, miercuri dimineață, 16 aprilie, Tribunalului Constanța pentru arestare preventivă, după ce ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 11.000 de euro. Magistrații au admis cererea procuroruilor. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Procurorii anticorupție precizează faptul că Tuchilă Mitică ar fi pretins suma de 50.000 de euro unei societăți comerciale în luna decembrie 2024. Tot la finalul anului 2024, Tuchilă Mitică a primit 25.000 din cei 50.000. Iar la data de 15 aprilie 2025 a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de încă 11.000 de euro. Potrivit unor surse, Tuchilă Mitică ar fi aruncat o parte din cei 11.000 de euro în toaletă.
Ce spun procurorii DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 aprilie 2025, a inculpatului TUCHILĂ MITICĂ, director executiv al Direcției Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor – Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
La data de 16 aprilie 2025, inculpatul a fost prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar la aceeași dată, instanța a admis propunerea procurorilor și a dispus arestarea pentru o durată de 30 de zile a inculpatului Tuchilă Mitică.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2024, inculpatul Tuchilă Mitică, în calitatea menționată, ar fi pretins reprezentantului unei societăți comerciale suma de 50.000 euro, iar în aceeași cursul aceleiași luni, inculpatul ar fi primit de la acesta, prin intermediar, suma de 25.000 euro, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.
La data de 15 aprilie 2025, din suma pretinsă inițial, inculpatul Tuchilă Mitică a mai primit 11.000 euro, în legătură cu aspectele menționate anterior, ocazie cu care procurorii au procedat la constarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
se arată în comunicatul oficial al DNA
Toți sunt șpăgari.Lazar de la Ef.Nord aceeași poveste,Horia Constantinescu. șpăgar scrie pe fruntea lui.Intrebati cu ce și-au acumulat atâtea averi ,case,terenuri și mașini.Coruptia la putere !