Poluarea atmosferică, în special în Asia de Sud-Est, pare să fie unul dintre factorii care stau la baza prevalenţei adenocarcinomului, devenit cel mai frecvent tip de cancer pulmonar din lume, mai ales în rândul nefumătorilor, potrivit unui studiu nou.
Cu aproximativ 2,5 milioane de persoane diagnosticate în 2022, cancerul pulmonar rămâne cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Deşi majoritatea cazurilor sunt încă diagnosticate la bărbaţi (1,6 milioane), ecartul faţă de femei are tendinţa de a se reduce (910.000 cazuri), precizează acest studiu publicat în revista Lancet Respiratory Medicine cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie.
Dintre cele patru subtipuri principale de cancer pulmonar, adenocarcinomul a devenit predominant la femei în 185 de ţări ale lumii şi predominant la bărbaţi în 150 de ţări (cu excepţia celor din Europa de Est şi Asia de Vest), potrivit acestei analize a datelor furnizate de Centrul Internaţional de Cercetări asupra Cancerului (CIRC), o agenţie specializată din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În 2022, adenocarcinomul reprezenta aproape 50% din cancerele pulmonare la bărbaţi (45,6%, adică 717.211 de cazuri) şi aproape 60% la femei (59,7%, 541.971 de cazuri), comparativ cu procentele de 39%, respectiv 57,1% estimate în 2020.
Astfel, el se clasează cu mult înaintea celorlalte trei subtipuri: carcinom epidermoid (29,4%), carcinom cu celule mici (11,5) – strâns legat de consumul de tutun – şi carcinomul cu celule mari (6,5%), un subtip mai rar.
Schimbările apărute în fabricarea ţigaretelor şi în practicile privind fumatul începând din anii 1950 ar fi putut juca un rol în această evoluţie.
Însă prevalenţa fumatului continuă să scadă în numeroase ţări, în timp ce procentul cancerelor pulmonare la nefumători a crescut, au observat oamenii de ştiinţă.
Cancerul pulmonar la nefumători a devenit chiar „a cincea cauză de mortalitate asociată cu cancerul la nivel mondial, se manifestă aproape exclusiv sub formă de adenocarcinom şi, cel mai adesea, la femei şi la populaţiile asiatice”, au subliniat autorii studiului.
Particule fine
După o serie de analize, ei au ajuns la concluzia că „poluarea aerului poate fi considerată ca un factor important care explică parţial prevalenţa în creştere a adenocarcinomului – care reprezintă între 53% şi 70% din cazurile de cancer pulmonar la persoanele nefumătoare din lumea întreagă”.
Din totalul adenocarcinoamelor diagnosticate în 2022, aproape 200.000 au fost astfel asociate cu poluarea aerului ambiant cu particule fine: 114.486 de cazuri la bărbaţi şi 80.378 de cazuri la femei, potrivit estimărilor realizate în acest studiu.
Începând din 2019, aproximativ 99% din populaţia mondială trăieşte în zone care nu mai corespund criteriilor de calitate a aerului emise de OMS, potrivit datelor transmise de această organizaţie.
„În anumite ţări cu economie în tranziţie rapidă, precum China, unde o creştere constantă a concentraţiilor de particule fine în poluarea atmosferică a fost observată, expunerea la combustibilii utilizaţi la încălzirea locuinţelor şi la gătitul în bucătărie ar putea explica apariţia cancerului pulmonar la femei”
potrivit noului studiu.
Într-adevăr, cele mai mari incidenţe ale adenocarcinoamelor care pot fi atribuite poluării atmosferice au fost constatate în Asia de Est, în special în China.
Deşi autorii analizei fac apel la prudenţă în interpretarea rezultatelor lor, având în vedere anumite limitări metodologice şi disponibilitatea variabilă a datelor de la o ţară la alta, ei consideră că studiul lor subliniază necesitatea unei monitorizări continue a evoluţiei riscului de cancer pulmonar.
Ei pledează pentru înfiinţarea unor registre ale cancerului şi pentru explorarea rolului jucat de poluarea aerului, în ţările în care fumatul nu este considerat principala cauză a acestei boli.