SUA și Ucraina au semnat, miercuri, acordul pentru minerale, care prevede împărțirea veniturilor din vânzarea mineralelor din Ucraina, potrivit The Guardian. Acordul care va oferi Washingtonului acces la mineralele rare ale Kievului în schimbul înființării unui fond de investiții în Ucraina.
Potrivit acordulului privind mineralele, care a făcut obiectul unor negocieri tensionate timp de luni de zile, va fi înființat un Fond de Investiții pentru Reconstrucție SUA-Ucraina, despre care administrația Trump a declarat că va ajuta la rambursarea a aproximativ 175 de miliarde de dolari din ajutorul acordat Ucrainei de la începutul războiului.
„Acest acord semnalează clar Rusiei că Administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”
a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.
„Președintele Trump a avut în vedere acest parteneriat între poporul american și poporul ucrainean pentru a demonstra angajamentul ambelor părți față de pacea și prosperitatea durabile în Ucraina. Și, ca să fie clar, niciun stat sau persoană care a finanțat mașinăria de război rusă nu va avea voie să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”
a mai spus acesta.
Totuși, acordul nu prevede garanții de securitate pentru Ucraina, cerute în repetate rânduri de oficialii de la Kiev.
Un proiect al acordului, consultat de agenția de știri Reuters, arată că acesta ar oferi Washingtonului acces preferențial la noile acorduri privind resursele naturale din Ucraina.
Cu toate acestea, nu a oferit automat Washingtonului o parte din bogăția minerală a Ucrainei sau din infrastructura sa de gaze.
Fondul comun americano-ucrainean pentru reconstrucție va primi 50% din profiturile și redevențele acumulate de statul ucrainean din noile permise de exploatare a resurselor naturale din Ucraina.
Criticii acordului au afirmat că Casa Albă a profitat de Ucraina, asociind ajutorul militar împotriva invaziei rusești cu o vânzare forțată de minerale esențiale și pământuri rare.
Prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Svîrîdenko, a confirmat miercuri semnarea acordului. Într-o postare pe X, aceasta a scris:
„Împreună cu Statele Unite, creăm fondul care va atrage investiții globale în țara noastră”.
Printre termenii acordului se numără și menținerea „proprietății și controlului deplin” în posesia Ucrainei.
„Toate resursele de pe teritoriul nostru și din apele teritoriale aparțin Ucrainei”, a spus ea, adăugând: „Statul ucrainean este cel care stabilește ce și unde se extrage. Subsolul rămâne sub proprietatea ucraineană – acest lucru este clar stabilit în Acord.”