Un nou coronavirus a fost descoperit în China. O echipă de oameni de știință a depistat un nou virus de la lilieci, care este transmisibil la oameni, deoarece folosește același receptor uman ca și Covid-19, scrie Il Messaggero, care citează „South China Morning Post” din Hong Kong.
Studiul a fost condus de virusologul Shi Zhengli, cunoscută sub numele de „batwoman” pentru munca sa asupra coronavirusurilor de la lilieci în laboratorul său din Wuhan. Laboratorul a fost ținta învinuirilor pe scară largă pentru scurgerea virusului Covid-19, scrie Il Messaggero. Primul caz de coronavirus a fost înregistrat oficial în Italia la Spitalul din Codogno.
Oamenii de știință chinezi, care au descoperit noul coronavirus, au subliniat că este necesară o monitorizare atentă a virusului, dar au subliniat că „riscul ca Hku5-CoV-2 să apară la populația umană nu ar trebui să fie exagerat” iar periculozitatea sa este „semnificativ mai mică” decât cea a Covid-19.
Într-un articol din revista „Cell„, oamenii de știință „au raportat descoperirea și izolarea unei linii distincte de HKU5-CoV, care poate utiliza nu numai ACE2 de la lilieci, ci și ACE2 uman și ACE2 de la mamifere”.
Cercetătorii au remarcat de asemenea că „merbecovirusurile de la lilieci prezintă un risc mare de răspândire la ființele umane, atât prin transmitere directă, cât și prin gazde intermediare”.
Cercetarea oamenilor de știință chinezi „este interesantă”, iar rezultatele evidențiază „oportunitatea și necesitatea studierii în continuare a virusurilor care provoacă boli transmisibile la diferite specii de animale”, a declarat viursologul Fabrizio Pregliasco.
„Este clar că toate acestea nu ar trebui să îngrijoreze omenirea, ci ar trebui să sublinieze pentru instituțiile de la nivel internațional necesitatea coordonării, monitorizării pentru a monitoriza posibila răspândire” a agenților patogeni cu risc „atât în lumea animală, cât și în cea umană”
observă directorul Școlii de Specializare în Igienă și Medicină Preventivă de la Universitatea de Stat din Milano.
Aceste cercetări științifice ne permit să avem posibile obiective asupra cărora să ne concentrăm atenția, „dar care, evident, nu ar trebui să ne sperie astăzi”, conchide Pregliasco.