Miercuri, 23 aprilie, Vladimir Ciorbă, liderul grupului Nordis, a fost prezent la Curtea de Apel București pentru plângerea controlului judiciar.

articol în curs de actualizare
VIDEO
Vladimir Ciorbă, liderul grupului Nordis, este acuzat că a vândut aceleași apartamente către mai mulți clienți, încasând avansuri de peste 195 de milioane de euro pentru proiecte imobiliare care, în mare parte, nu au fost construite. Banii erau delapidați, mutați între firme și spălați prin tranzacții fictive, în timp ce se evitau taxele datorate statului.
Laura Vicol, soția sa, este acuzată că a sprijinit aceste activități prin complicitate la delapidare, spălare de bani și aderare la grupul infracțional. Ancheta vizează o rețea cu structură piramidală formată din zeci de persoane și firme, suspectate că au creat un mecanism organizat de fraudare a clienților și a statului.

Care sunt infracțiunile comise, potrivit anchetatorilor
Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, sunt acuzați în dosarul Nordis de mai multe infracțiuni grave, legate de activitatea rețelei din jurul companiei imobiliare pe care Ciorbă o controla.
Acuzațiile care le sunt aduse includ: constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, precum și stabilirea cu rea-credință a taxelor și impozitelor, toate săvârșite în formă continuată.
Laura Vicol este acuzată în mod specific de complicitate la delapidare, spălare de bani și aderare la grup infracțional organizat, în timp ce Vladimir Ciorbă este considerat liderul grupării și coordonatorul mecanismului prin care se vindeau aceleași apartamente către mai mulți cumpărători, fiind obținute astfel sume uriașe de bani în mod fraudulos.
48 de conturi bancare deschise
În cadrul activităților de urmărire penală efectuate în cauza privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente și case), cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni. De asemenea, au fost blocate un număr de 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice și juridice
au trnamis procurorii DIICOT