Cu ocazia aniversării zilei sale de naștere, un bărbat a mers împreună cu mama sa la o biserică din Valu lui Traian. La finalul slujbei, mama bărbatului, în vârstă de 87 de ani, a vrut să se spovedească, doar că aceasta a avut o mare surpriză! Preotul a refuzat-o pe motiv că nu locuiește în perimetrul din care face el parte. Reprezentantul BOR, Vasile Bănescu, spune că este firesc să ne spovedim la biserica de care aparținem, însă nu este o lege bătută în cuie.
Întâmplarea a fost relatată de fiul bătrânei. Acesta a povestit totul pe un grup de facebook din Valu lui Traian. El a adăugat că preotului ar trebui să-i fie rușine pentru că a refuzat-o pe mama lui, care era în cârje.
Bună ziua. Azi, o zi specială pentru mine, la împlinirea vârstei de 49 de primăveri. Am fost cu mama mea, de 87 de ani, la biserica din fața poliției, pentru a se spovedi mama. Am stat la slujbă, frumos și la sfârșit, când să se spovedească, preotul i-a spus mamei mele că nu o spovedește, că nu stă pe strada pe care o are el și să îl sun pe preotul care are acea stradă. Asta pentru mine înseamnă o ne….. Să îți fie rușine că trimiți acasă o bătrână în cârjă și nu o poți spovedi în biserică… rușine rușine rușine…”
a scris bărbatul pe grupul de Facebook
Se știe că preoții, în general, au perimetrul lor și că nu își invadează „ spațiul ” unul celuilalt fără a discuta unul cu altul înainte. Însă chiar atât de strictă să fie această lege încât să refuzi o bătrână în cârje?!
Ce spun reprezentanții Bisericii
SeaPress a cerut o opinie și purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Acesta a afirmat că e firesc ca spovedania să aibă loc la biserica de care aparține credinciosul, fiind vorba de o comunitate liturgică. Deși acest lucru nu ar fi bătut în cuie. Însă, legat de această situație, Vasile Bănescu a precizat că amănuntele contextului contează mult și că Arhiepiscopia Tomisului este în măsură să clarifice situația.
Eu, neavând acces la detalii, pot să vă spun doar că există într-adevăr o ordine pastorală și liturgică a fiecărei parohii care ar trebui păstrată. Este firesc să mergi să te spovedești și să te împărtășești în calitate de creștin enoriaș la biserica de care aparții, ținând cont ca aceasta include o comunitate (liturgică) din care faci parte. Bineînțeles că aceasta nu e o lege marțială, ci o regulă principială.
Excepțiile pot fi provocate de varii motive personale sau conjuncturale.
Amănuntele contextului contează foarte mult.”
a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Arhiepiscopia Tomisului nu a oferit, până în momentul acesta, un punct de vedere.
Comentariile oamenilor diferă.
La „ reclamația ” postată de bărbat au reacționat zeci de oameni, majoritatea criticând acțiunea preotului. Sunt și internauți care spun că e normal, preotul respectiv nefiind duhovnicul femeii, iar alții au povestit experiențe asemănătoare cu același preot.
UPDATE Ce spune Arhiepiscopia Tomisului – „ Cazul a fost înaintat spre analiză. Preoții nu au voie să refuze pocăința.”
Față de apariția în presă a unei situații legate de refuzul unui preot din județul Constanța de a oficia Sfânta Taină a Mărturisirii unei persoane în vârstă pe motiv că aceasta nu aparține de sectorul său pastoral, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
- Potrivit Regulamentului Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române „clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art.29, alin. 11). Totodată „preotul care nu împărtăşeşte pe cel aflat pe patul de moarte şi care doreşte împărtăşirea, chiar dacă este oprit de la împărtăşire sau a mâncat, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 14). Deasemenea „preotul care, solicitat pentru îndeplinirea datoriilor sale, din neglijenţă, a lăsat să moară un bolnav neîmpărtăşit, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte.” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 15).
- În deplin acord cu prevederile de mai sus, Centrul Eparhial a emis pe 9.04.2024 o adresă către toate unitățile din subordine în care duhovnicii sunt atenționați că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeași adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat.
- Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească.”
Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului
Daca era la spovedit un baietel de 16 ani, cu siguranta popa asta nu nai tinea cont de nimic. Stie el de ce…
Tot asta a facut accident in urma cu 2 luni fiind depistat baut la volan. E baiatul de casa al lui teo. 😁