Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri, 24 aprilie, pachetul pentru sprijin militar în valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, aprobat după şase luni de blocaj în Congresul SUA, informează News.ro preluând BBC.
„Va face America mai sigură, va face lumea mai sigură”
a declarat liderul de la Casa Albă, semnând proiectul care a devenit astfel lege.
Președintele Biden a mai declarat că SUA vor trimite „imediat” noile arme și echipamente în Ucraina pentru a ajuta Kievul să respingă avansul armatei ruse.
Liderul american a făcut aceste declarații la o zi după ce Senatul amerian a aprobat pachetul pentru ajutor străin, în urma mai multor luni de blocaj în Congres.
Kievul şi-a intensificat în ultima perioadă apelurile la ajutor către Occident, în contextul în penuria de muniție și sistemele de apărare antiaeriană insuficiente i-au afectat puternic apărarea pe linia frontului.
În această anvelopă, 61 de miliarde de dolari constau în ajutoare militare destinate Ucrainei.
Pachetul a fost adoptat marţi seară în Senat, cu 79 de voturi „pentru” și 18 „împotrivă”. Camera Reprezentanților votase și ea pachetul, sâmbătă.
După mai bine de şase luni de muncă grea şi de multe întorsături pe drum, America transmite un mesaj întregii lumi: nu îţi vom întoarce spatele”
a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că acest lucru „consolidează rolul Americii de far al democraţiei şi lider al lumii libere”.
Senatul a adoptat un pachet similar în luna februarie, însă un grup de conservatori care se opun acordării de sprijin suplimentar Ucrainei l-a împiedicat să fie supus la vot în Camera Reprezentanţilor. Democraţii şi republicanii şi-au unit forţele săptămâna trecută în Camera inferioară a Congresului şi au depăşit această opoziţie.
Ei au ajuns la un acord asupra acestui larg proiect de lege privind ajutorul extern, care prevede și confiscarea unor active ruseşti blocate de băncile din Occident, impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, Iranului şi Chinei şi obligarea companiei chineze ByteDance să vândă TikTok pentru ca aplicația să mai poată fi utilizată pe teritoriul SUA.
Conținut Libertatea.