Centrul Vechi al Constanței este plin de istorie și de clădiri fascinante. Unele dintre ele, cu o vechime de mai bine de 100 de ani, au fost reabilitate și acum așteaptă un nou proprietar. Cu toate că sunt adevărate capodopere arhitectonice, nimeni nu prea se înghesuie să le cumpere. Cu prețuri care ajung și până la 2 milioane de euro, care scad totuși de la an la an, aceste clădiri pot sluji mărturie istoriei tumultuoase a orașului de la malul mării.
Hotel Grand
Hotel ”Grand” este numele primului hotel cu electricitate şi încălzire centrală din oraş. Deschis în anul 1920, hotelul este și acum un adevărat reper pentru Constanța. Construcţia a durat cinci ani, planurile fiind executate de arhitectul francez Edgar de Goue. Faţă de proiectul iniţial, construcţia avea cu un etaj mai puţin. Acesta a rămas în fază de proiect şi nu a mai fost finalizat. Noul hotel era dotat cu electricitate şi încălzire centrală şi a avut un succes rapid în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare. Hotelul are 36 de camere, 8 băi, și poate fi cumpărat cu 1.100.000 de euro.
Blocul Poppa
Blocul Poppa se poate spune că este chiar în buricul târgului. Imobilul cu apartamente, spații comerciale și garaje are o structură S+P+3E+M și prezintă elemente din registrul Art Deco, specific perioadei interbelice în care a fost construit. Construită între 1936-1940, clădirea este un simbol al puterii economice deținute de oraș în perioada interbelică, dar și un reper arhitectonic al zonei, fiind situat în imediata vecinătate a marelui bulevard numit inițial Carol I, astăzi Tomis, care pare să fi existat, încă din glorioasa perioadă a antichității romane, când Tomisul a fost capitala provinciei imperiale Scythia Minor. Cu un preț inițial de 2.800.000, blocul Poppa poate fi achiziționat acum cu 2.500.000 de euro.
Casa Lescovar
O altă clădire reabilitată și scoasă la mezat este casa Lescovar. Aflată în inima peninsulei, în centrul economic, administrativ și turistic al perioadei de modernizare a Constanței, vila de pe strada Cristea Georgescu reprezintă o altă dovadă a modernității debordante de care dădea dovadă orașul de la malul Mării Negre în prima jumătate a secolului al XX-lea. Ridicată în anii 1913-1914, clădirea se află între Cazino și Hotelul Palace, are 23 de camere, 7 băi și poate fi achiziționat la ”doar” 2.000.000 de euro.
Casa Brâncovenească
O altă clădire mai accesibilă ca preț este Casa Brâncovenească, de pe strada Nicolae Titulescu. Imobilul este o vilă în stil Neoromânesc, ridicată în 1925. Imobilul se regăsește în imediata apropiere a unor clădiri emblematice a Constanței Peninsulare ca Hôtel d’Angleterre (”Regina”/”Intim”), Cabaretul Britannia cu Hotel Metropol, Geamia Carol I, Biserica ”Sf. Anton de Padova” a parohiei romano-catolice din Constanţa şi Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Petru şi Pavel”. Casa are 9 camere, 4 băi și oricine poate deveni proprietarul ei pentru suma modică de 380.000 de euro.
Acestea sunt doar o parte dintre clădirile istorice din Centrul Vechi al Constanței. Cu un trecut tumultuos dar și fascinant în același timp, iată că proprietarii actuali nu le mai vor. Oare se va găsi vreun iubitor de istorie care să dorească să le îngrijească și, de ce nu, să le aducă cât mai aproape de starea inițială?!