Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a explicat situaţia, din punct de vedere al procedurilor în justiţie, pentru mai mulţi fugari care nu au fost extrădaţi în ţara noastră, precum Sorin Oprescu, Alina Bica, Ionel Arsene sau Dragoş Săvulescu. „Procedura pe anumiţi fugari menţionati de-a lungul timpului în spaţiul public s-a închis cu mult înainte să ajung eu ministrul Justiţiei. Odată închisă procedura nu mai ai ce să îi faci. O nouă cerere nu mai poţi să depui. Ca atare, odată închisă procedura fiecare îşi vede de parcursul său”, a mai explicat ea. Despre situaţia fugarilor care argumentează, prin avocaţii lor, starea neadecvată şi condiţiile penitenciarelor din România, Gorghiu a precizat că „cine merge la închisoare nu îşi imaginează că merge la vreun hotel de cinci stele, că are condiţii de lux şi că se duce la saună de dimineaţa, la prânz la o masă cu cinci feluri de mâncare”.
„N-aş putea să vă răspund. Trebuie să fiu foarte corectă şi seacă în răspuns. Procedura pe anumiţi fugari menţionati de-a lungul timpului în spaţiul public s-a închis cu mult înainte să ajung eu ministrul Justiţiei. Odată închisă procedura, nu mai ai ce să îi faci. O nouă cerere nu mai poţi să depui. Ca atare, odată închisă procedura fiecare îşi vede de parcursul său. Pe de altă parte, revenind la penitenciarele din România, vreau să ştiţi un lucru – cine merge la închisoare nu îşi imaginează că merge la vreun hotel de cinci stele, că are condiţii de lux şi că se duce la saună de dimineaţa, la prânz la o masă cu cinci feluri de mâncare, ş.a.m.d. Vorbim de penitenciar, vorbim de pedepse, vorbim de un mediu privativ de libertate în care statul, prin măsuri, prin programe, încearcă să te reduce pentru a te reintegra social”
a afirmat Alina Gorghiu, întrebată ce mai face Sorin Oprescu care a primit undă verde să rămână în Grecia, miercuri la Europa FM.
Chestionată despre Cristian Rizea sau Alina Bica, ministra Justiţiei a răspuns: „Cristian Rizea este adus înapoi”.
„Este o situaţie mai specială (cazul Alinei Bica – n.r.”. Ei i s-a aplicat pedeapsa, dar Italia a ajustat-o la procedurile lor. Dragoş Săvulescu – este o procedură în curs de judecată. De altfel, şi la domnul Arsene avem o hotărâre definitivă de predare, însă în momentul acesta, invocând domnia sa anumite condiţii de sănătate, depresie, posibil suicid dacă ar reveni în penintenciarele româneşti, italienii au depus o expertiză şi urmează să vedem care va fi deznodământul. Noi am argumentat foarte clar că în sistemul penitenciar românesc sunt condiţii de tratare a oricărei depresii. Putem să demonstrăm asta oricând”
a conchis ea.
Conținut News.ro