Pe 9 iunie (a.c.), constănțenii ies la vot să își aleagă primarul pentru următorii patru ani. De-a lungul timpului, Constanța a avut primari implicați sau mai nepăsători, mai axați pe ”ciolan” sau mai iubitori de oraș. De la Revoluție, Constanța a avut 9 primari, incluzându-l aici și pe Vergil Chițac, al cărui mandat este încă în desfășurare. Această perioadă de mai bine de 30 de ani a fost marcată de Radu Ștefan Mazăre, ”recordmanul” de mandate, având 3 și jumătate. Practic, perioada de până în anul 2000, când Mazăre a preluat puterea în Constanța, a fost ”marcată” de primari care nu prea au rămas în memoria colectivă, din cauza absenței proiectelor și lipsei de implicare. La alegerile din 2024, favorit se anunță Vergil Chițac, însă nici contracandidații lui nu sunt de nebăgat în seamă!
Vezi lista:
Primul primar post-decembrist a fost Radu Marian. Acesta deține recordul pentru cel mai scurt mandat, conducând Constanța de pe 1 ianuarie până pe 10 ianuarie. Copleșit probabil de importanța funcției, a renunțat la funcția de primar.
Următorul pe listă este și primul primar afiliat politic. Călin Marinescu a fost primar al Constanței din ianuarie 1990 până în luna august a aceluiași an, din partea Frontului Salvării Naționale. Ulterior a devenit cunoscut drept ”Shogunul” dar și ca prieten apropiat al lui Traian Băsescu.
Adrian Manole este primul edil care a rezistat mai mult în funcție, mai precis, un an de zile. A condus Constanța din august 1990 până în septembrie 1991, fiind de asemenea în FSN. Ulterior, Adrian Manole s-a numărat printre cei mai activi membri ai fostului PD, respectiv fostului PDL. Timp de câţiva ani, a fost directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Constanţa. De asemenea, pentru o foarte scurtă perioadă de timp, Manole a fost europarlamentar din partea PDL.
În perioada septembrie 1991-februarie 1992, primar al Constanței a fost Tudor Baltă, tot din partea FSN. Tudor Baltă a fost membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa dar şi vicepreşedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în perioada 28 iunie 2006 – 29 aprilie 2013. În anul 2000 a candidat din nou la primăria Constanța însă a fost bătut de Radu Mazăre.
Primul primar care a avut un mandat întreg de primar, de 4 ani, 1992 și 1996, a fost Corneliu Neagoe. Doctor de profesie, acesta este și cunoscut ca unul dintre cei mai discreți primari ai Constanței, pe mandatul lui nefiind inițiat nici un proiect. Neagoe a candidat din partea PNȚCD.
Venit din postura de fost președinte de consiliu județean, Gheorghe Mihăieși a fost primar între 1996 și 2000, din partea Partidului Democrat. Ulterior, a fost și consilier județean. Nici pe mandatul lui nu se poate spune că orașul Constanța a înflorit.
După 2000
Cel mai longeviv primar al Constanței, dar și cel mai penal, este Radu Ștefan Mazăre. A câștigat primăria Constanța ca independent, însă mai târziu a îmbrățișat doctrina social democrată. Împreună cu Nicușor Constantinescu a format o echipă de baroni în fața cărora nu mișca nimeni în Constanța.
După aproape 4 mandate, și-a dat demisia din funcția de primar din cauza problemelor pe care le avea cu legea. A reușit să dea o fugă prin Madagascar, de unde a fost extrădat, iar în 2022 a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită şi conflict de interese în dosarul Polaris. Pe lângă acest dosar, mai are și altele, astfel că ar mai putea primi alte condamnări. Pe perioada mandatului, a încercat să facă din stațiunea Mamaia o Ibiza românească, fiind cunoscut pentru carele alegorice dar și pentru personajele istorice pe care le-a interpretat. Deși el și Constaninescu păreau de neatins, cel care a avut curajul să le vină de hac și să aplice legea în cazul celor doi, a fost fostul procuror-șef DNA Constanța, Andrei Bodean. Bodean fiind cel care a instrumentat dosarele lui Constantinescu și Mazăre.
Decebal Făgădău a devenit primar interimar după abdicarea forțată a lui Mazăre. În 2016 a devenit primar cu acte în regulă, după ce a fost viceprimar din anul 2009. În mandatul lui au fost începute foarte multe proiecte, printre care reabilitarea Cazinoului, Sala Polivalentă și multe altele continuate de Vergil Chițac. Din nefericire pentru el, în 2020 a pierdut în fața lui Vergil Chițac, după acest eșec părăsind eșichierul politic al Constanței.
Și ultimul, dar nu cel din urmă, este Vergil Chițac, din partea PNL. După ce în 2016 a fost bătut de Făgădău, Chițac și-a luat revanșa în 2020, atunci când a câștigat alegerile. Criticat și pe alocuri înjurat de constănțeni, Chițac a transformat orașul în șantier, astfel dând și traficul peste cap. El a fost unul dintre primarii care nu a comunicat deloc cu cetățenii. Cu toate acestea, se anunță mare favorit la câștigarea unui nou mandat, constănțenii uitând problemele create de acesta.
A mai rămas doar o lună până la alegeri. Se anunță o luptă înverșunată, cu săbiile scoase din teacă, cu candidați bine pregătiți sau mai puțin pregătiți, cu logoree sau nu. Rămâne de văzut cine va reuși să convingă constănțenii să îl voteze ca primar pentru următorii patru ani.
Chiar dacă V.Chitac a deschis multe șantiere în oraș consider ca este bine intenționat sa îmbunătățească infrastructura Constanței. Si as vrea sa continue.
Sunt mult mai multe spatii verzi acum și oameni puși care se preocupa de ele.