Schimbarea conducerii DNA Constanța peste noapte a stârnit multe controverse. În cazul unor neînțelegeri într-o instituție de acest tip, principalii oameni care își pun un semn de întrebare sunt denunțătorii, inculpații, victimele și martorii din dosare. Petrică Leașcu, martor cheie într-un dosar instrumentat de DNA Constanța, a contestat delegarea noului șef. El a declarat pentru SeaPress faptul că se simte în pericol și că îi este teamă ca lucrurile să nu ia o întorsătură în defavoarea lui.
Din luna februarie 2024, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța, Mihai Stanciu a fost numit șef DNA Constanța. Acest eveniment a stârnit o întreagă controversă în spațiul public, dat fiind faptul că în urma deciziei, mai mulți procurori din cadrul DNA și-au afirmat intenția de a-și da demisia. Desigur, în decursul acestor evenimente, dosare ale unor oameni influenți ș importanți stăteau pe masa DNA Constanța, lucru care a trezit zeci de întrebări în mintea celor care erau martori, denunțători și anchetați în acestea.
Termenul contestației, după încheierea mandatului procurorului
Petrică Leașcu, martor cheie în dosarul „ Mană Cerească ” în care IPS Teodosie este acuzat de fapte de corupție, este unul dintre cei care au semne de întrebare legat de acest aspect. El a decis să conteste delegarea noului șef DNA. Leașcu nu putea depune contestație dacă hotărârea nu era publicată de CSM, așa că a făcut și un protest în acest sens. Acesta a declarat pentru SeaPress că, fiind martor într-un dosar al instituției anticorupție, își dorește doar să se respecte legea. El spune că decizia schimbării șefilor nu este legală, explicând ce articole se încalcă. Doar că… termenul dat pentru contestația lui Leașcu la ICCJ este în septembrie, delegarea procurorului Mihai Stanciu fiind până în luna august.
Am văzut în presă faptul că procurorii DNA au contestat și au denunțat public numirea domnului Stanciu. S-a făcut cu încălcarea legii. Anume: articolul 179 din legea 315 / 2022. În aceste condiții am și citit un pic cele 2 legi care reglementează activitatea magistraților și mi-am dat seama că s-a făcut cu încălcarea legii. Anume: delegarea trebuia făcută după ce erau întrebați procurorii din cadrul DNA Constanța și dacă toți refuzau, abia atunci se putea propune un alt procuror de la o altă structură de parchet.(…)
Ținând cont că eu sunt martor într-un dosar DNA, pe mine nu mă interesează că se schimbă un procuror șef… pe mine mă interesează să se respecte legea. Atât timp cât sunt martor într-un dosar instrumentat de DNA, am această dorință, ca lucrurile să se petreacă în limitele legii. Din aceste motive am formulat contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție și mi-a dat termen pe data de 26 septembrie… ținând cont că hotărârea atacată are aplicapibilitate până pe data de 22 august. Pentru că mandatul domnului Stanciu este de 6 luni. (…) Cu alte cuvinte, pe 26 septembrie, când voi avea termen, contestația mea rămâne fără obiect. Și va fi respinsă ca lipsită de obiect. Din toate acestea rezultă că sistemul este foarte bine pus la punct. Nu degeaba mi-au dat termen pe 26. Cu toate că și legea 303, parcă, din 2022, cât și legea contenciosului administrativ spune clar că aceste contestații se soluționează cu celeritate. Mai ales că termenele sunt fixe! (…) Voi înainta o cerere prin care voi solicita completului sau președintelui de ședință să revină asupra termenului. Voi face un memoriu către doamna președinte, Alina Corbu. ”
a precizat preotul Petrică Leașcu
”Arhiepiscopul vrea să câștige în instanță”
În mintea martorului DNA, Petrică Leașcu, recentele evenimente din cadrul serviciului teritorial Constanța al instituției anticorupție, au trezit și suspiciuni.El crede că aceste schimbări vin în favoarea celui pe care l-a denunțat.
Sunt presiuni foarte clare ca să-mi schimb declarația. (…) e foarte complicat. … dosarul, deși e trimis în instanță, arhiepiscopul vrea să câștige în instanță. Nu avea cum să câștige la DNA, cazul fiind public, doar o achitare în instanță îl poate din nou reabilita. (…) Procurorul de ședință, va fi de la DNA! Se pot întâmpla foarte multe lucruri. De dânsul depinde și mersul procesului… felul cum va pleda în timpul procesului… Va ajuta… inculpații sau… din contră, va ajuta desfășurarea corectă a procesului…”
a mai adăugat Leașcu, suspicios
„Mesajul este foarte clar”
Întrebat dacă noul procuror șef s-a arătat cumva interesat de acest dosar și dacă l-a contactat cumva pe preotul Leașcu să-l cheme la auderi sau să examineze cursul dosarului, Leașcu a spus că nu. El a adăugat că, din contră, deși a filmat toată investigația doar ca să demonstreze o ilegalitate, simte că totul se poate întoarce împotriva lui.
Nu. Nu m-a chemat… dar mesajul a fost foarte clar. Este un dosar în REM pentru trafic de influență. Deși toată lumea știe că dosarul nu are cum să fie temeinic, atât timp cât a fost o divulgare publică. Acele propuneri sau traficul de influență nu avea substanță pentru că eu nu aveam acele calități și nu aveam cum să ajung la frumoasele necuvenite în urma traficului de influență. (…) este o simplă sesizare din partea Arhiepiscopului Teodosie privind traficul de influență, dosarul este în REM, adică se cercetează faptele… în această stare se află și acum. Dosarul poate oricând să ia amploare, să mă pună sub acuzare, să mă aresteze…”
a adăugat el
Leașcu a mai spus că va cere ICCJ să schimbe termenul contastației sale.
O să trimit la ÎCCJ să revină asupra termenului. Pentru că prin termenul din 26 septembrie, mi se încalcă un drept constituțional. Accesul la justiție. 2. Face ineficient procesul în justiție atât timp cât… te pronunți după ce își termină efectul actul contestat. Voi face un memoriu și către doamna președinte în care îi voi aduce la cunoștință acest fapt.
a afirmat acesta
El crede că delegarea unui nou procuror șef are ca scop favorizarea mai multor persoane influente, pe numele cărora erau anchete în curs la DNA.
Schimbarea șefului DNA Constanța a fost nelegală… și a avut ca scop…scopul a fost să le salveze pe cele trei persoane importante cercetate de DNA Constanța: IPS Teodosie, Vergil Chițac și Vasile Iliuță.”
a încheiat Leașcu
Context
Mai mulți procurori DNA și-au anunțat demisia în luna februarie, după ce Marius Voineag a anunțat că va numi șef un procuror de la o altă structură. Ei s-au declarat nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați și că nu au avut prioritate la șefia DNA Constanța. Firescul fiind să fi fost întrebați cei din interior, înainte de a aduce pe cineva din exteriorul structurii. Voineag a declarat că Bodean, fostul șef DNA Constanța, ar fi atins termenul de 6 ani la șefie. Doar că legea spune că procurorii pot conduce un serviciu teritorial timp de două mandate depline, de câte trei ani. În schimb, Andrei Bodean are doar un singur mandat complet de trei ani, fără întreruperi.
Într-un final, o parte dintre procurori au renunțat la demisie. În data de 7 mai (a.c.) procurorul Andrei Bodean și procurorul Constantin Conortos au plecat oficial de la DNA Constanța, aceștia activând la Parchetul Tribunalului Constanța. De asemenea, procurorul Sorin Constantinescu părăsește instituția anticorupție pentru pensionare.
Cine este procurorul Andrei Bodean
Andrei Bodean este cunoscut ca singurul care a pus piciorul în prag pe timpul lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. El fiind cel care le-a instrumentat dosarele celor doi. Cariera lui a fost de la început una de laudă, rezolvând cunoscutul caz „ Lara Șaban ”. De asemenea el a mai trimis în judecată pentru fapte de corupție și alți primari cunoscuți, șefi de instituții, printre care și IPS Teodosie. Dosarul lui Teodosie a fost trimis în judecată chiar în ultima zi a lui Bodean la DNA Constanța.
El mai este cunoscut și pentru participarea la protestele magistraților împotriva schimbării legilor justiției în favoarea infractorilor.
”Sunt aici ca să arăt tâmplarilor și muncitorilor că legile sunt lucruri serioase. Dacă modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală intră în vigoare, activitatea noastră, a tuturor, va fi blocată. Niciun procuror, indiferent că lucrează la DNA sau alte parchete, nu își va mai putea face treaba. Nimeni nu va mai fi în siguranță. Nici măcar infractorii nu vor mai fi în siguranță. Și fiicele infractorilor pot fi călcate pe trecere și soțiile lor pot fi tâlhărite”
a declarat, atunci, Andrei Bodean, pentru Info Sud-Est.
Despre dosarele lui Chițac
Procurorul Andrei Bodean a deschis două dosare pentru corupție și pe numele actualului primar al Constanței Vergil Chițac.
În urma schimbării șefului ST Constanța, primarului Vergil Chițac i s-au închis dosarele în care era anchetat. Vezi aici detalii.
Mai târziu, respectiv în data de 26 aprilie, Primăria Constanța a votat un proiect care prevede trecerea unui teren în administrarea DNA Constanța, unde să poată avea un nou sediu. Vezi aici detalii.
Concluzie
Într-un final, nu știm care este adevărul din spatele a tot ce se întâmplă. Cert este că oamenii au multe suspiciuni. Deși procentajul celor care au curaj să denunțe o ilegalitate nu este foarte mare, în urma unor astfel de acțiuni, cu siguranță va scădea. Constanța este recunoscută pentru lacune în justiție, recent fiind mediatizat și cazul judecătoarei Popoviciu de la Mangalia.
Diavoli mai mari ca in Procuratura, DNA , Justitie si Politie nu exista. Dar vor plati ei si progeniturile lor pentru nemerniciile facute in favoarea borfasilor!