Bambie Thug, care reprezintă Irlanda la Eurovision, a făcut apel la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) să „aibă conștiință„ și „umanitate”, în timp ce șefii concursului organizat în Suedia se străduiesc să țină politica departe de scenă la competiția anuală, potrivit Sky News. De asemenea, în contextul protestelor pro-Palestina din Malmo și al criticilor la adresa organizatorilor, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori și vizată direct sau indirect de alți concurenți, printre care Joost Klein din Olanda. În cele din urmă organizatorii concursului au anunțat sâmbătă că l-au dat afară pe concurentul Olandei.
Joost Klein ar fi adresat joi seară amenințări verbale unei angajate din cadrul producției Eurovision la arena din Malmo unde are loc evenimentul.
Organizatorii Eurovision au respins zvonurile răspândite conform cărora incidentul ar fi avut legătură cu delegația Israelului, afirmând că „comportamentul nepotrivit” al lui Joost Klein față de membrul personalului a reprezentat o „încălcare a regulilor concursului”.
Este pentru prima dată în istoria Eurovision când un act artistic a fost descalificat după ce a ajuns în marea finală.
Radiodifuzorul olandez Avrotros a declarat că descalificarea lui Klein a fost „disproporționată”, în timp ce delegația Olandei s-a declarat „șocată” de această decizie.
Un bărbat este suspectat că a făcut amenințări ilegale la Malmo Arena joi seara. Bărbatul a fost interogat de poliție, dar nu a fost reținut. Reclamantul este un angajat al Eurovision. Poliția l-a interogat pe suspect, pe reclamant și pe martori”.
a transmis Poliția Suedeză
Reprezentanta Irlandei a vrut să afișeze un mesaj pro-Palestina pe corp
Tânăra de 31 de ani Bambie Thug, care este din grupul celor care se identifică drept „non-binar” și folosește pronumele „ei” și „ele”, a mai spus că „a plâns împreună cu echipa” când a aflat că Israelul a ajuns în marea finală a concursului.
Bambie este în prezent al cincilea favorit pentru a câștiga concursul cu piesa din genul „ouija pop”: Doomsday Blue.
Eden Golan, din Israel, va concura cu piesa Hurricane, care a fost refăcută după ce o versiune inițială intitulată October Rain a fost considerată prea politică de către EBU, care a apreciat că unele versuri se refereau la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
În martie, Bambie a fost unul dintre cei nouă concurenți – printre care Olly Alexander din Marea Britanie, Windows95Man din Finlanda și Nemo din Elveția – care au cerut, într-un comunicat, încetarea focului în Gaza și „întoarcerea în siguranță” a ostaticilor israelieni.
La începutul săptămânii, Bambie a declarat că EBU a împiedicat-o să afișeze un mesaj pro-palestinian în timpul reprezentației sale din prima semifinală.
La o conferință de presă anterioară, ea a declarat reporterilor că a fost forțată să schimbe textul pictat pe corp într-un alfabet medieval timpuriu și care se traducea prin „încetarea focului și libertate”.
Scrisul văzut pe corpul lui Bambie Thug în timpul repetițiilor generale a contravenit regulilor concursului care sunt menite să protejeze natura apolitică a evenimentului”.
a declarat un purtător de cuvânt al EBU, la momentul respectiv
„După discuții cu delegația irlandeză, aceștia au fost de acord să schimbe textul pentru spectacolul live.”
Bambie a declarat că, pentru ca EBU să gestioneze mai bine viitoarele probleme politice, trebuie să se concentreze pe „căpătarea unei anumite inimi, a unei anumite conștiințe și a unei anumite umanități”.
De asemenea, a declarat că demonstrațiile și apelurile pentru interzicerea Israelului din cauza ofensivei terestre în curs de desfășurare în Gaza au „umbrit complet” concursul. „Este o atmosferă incredibil de intensă, știți… Nu cred că vreunul dintre concurenți se simte bine, ca să fiu sincer”.
În Malmo sunt planificate mai multe proteste pro-palestiniene care să coincidă cu marea finală Eurovision, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza. Poliția a estimat că peste 10.000 de persoane au luat parte la un marș joi.
În timpul repetiției de miercuri, Golan a fost întâmpinată de huiduieli și strigăte „Palestina liber”, iar unui membru al publicului i s-a luat un steag palestinian din sală.
Separat, radiodifuzorul de stat spaniol a atacat vineri EBU, cerându-i să respecte „presa și opinia” la evenimentul din acest an.
RTVE a scris pe rețelele sociale: „Delegația spaniolă de la @eurovision_tve a transmis la @EBU_HQ angajamentul său față de libertatea presei și a opiniei și a cerut ca @Eurovision să îi lase să se uite”.
Postarea a fost făcută la scurt timp după ce s-a anunțat că Madridul va găzdui concursul Eurovision Junior în cursul acestui an.
Marea finală
În această seară, 26 de țări vor lupta pentru râvnitul trofeu.
Bambie s-a referit, de asemenea, la un „incident” inexplicabil în care a fost implicat Joost Klein din Olanda, care a avut loc vineri și care a dus la „investigarea” acestuia de către EBU și la eliminarea lui de la cele două repetiții din marea finală.
Când a fost întrebată dacă ea și ceilalți artiști îl susțin, Bambie a spus: „Nu știu ce s-a întâmplat exact cu incidentul, dar eu sunt alături de oricine a fost pro-Palestina”.
Nu există niciun indiciu că „incidentul” de vineri ar avea legătură cu dezacordurile privind situația din Orientul Mijlociu.
Joost a făcut parte din parada steagurilor la începutul repetiției de vineri și s-a plimbat în jurul scenei costumat complet, dar apoi nu a mai ajuns pe scenă pentru spectacolul său cu aproape jumătate de oră mai târziu.
Ulterior, el nu a reușit să participe la votul juriului din marea finală – care este ultima repetiție înainte de spectacolul real.
EBU – care a declarat că investigația este „în curs de desfășurare” – nu a confirmat încă dacă Joost va cânta sau nu în marea finală din această seară.
Bambie a mai spus că se teme că Irlanda ar putea pierde voturi din cauza boicotului în curs de desfășurare pentru a opri Eurovision.
„Mi-e teamă că vom pierde multe voturi din cauza boicotului și că altcineva o să aibă mai multe șanse de a câștiga. Nu cred că așa va fi, dar sunt 200 de milioane de telespectatori”. Ea a mai spus că oamenii ar trebui să voteze cu Bambie Thug „pentru artă, pentru schimbare și pentru cea mai bună melodie, cel mai bun artist din competiție”.
a spus ea
În prezent, se preconizează că Croația va câștiga concursul, urmată de Israel, iar pe locul al treilea ar fi Nemo, care concurează pentru Elveția.
Între timp, premierul irlandez Simon Harris a declarat că „întreaga țară va încuraja” pe Bambie, care este primul finalist irlandez din 2018 până în prezent.
În plus, site-ul EBU a picat în cursul serii de vineri, iar la încercarea de conectare, a fost afișat un mesaj care spunea „acces blocat”, transmite Sky News. Acesta a început să funcționeze din nou după aproximativ o oră de deconectare.
Controversă și confuzie
Klein a fost vocal la conferința de presă de joi seară, care a reunit cele 10 țări reprezentate de artiștii din a doua semifinală, printre care Israel și Olanda.
Spre finalul conferinței, israelianca Golan a fost întrebată de postul de radio polonez Newsletter dacă crede că prezența sa la eveniment reprezintă un risc de securitate pentru ceilalți participanți.
Moderatorul conferinței, prezentatorul suedez Jovan Radomir, i-a spus lui Golan că nu e obligată să răspundă la întrebare, dacă nu dorește.
Klein a strigat cu voce tare: „De ce nu?”.
„Nu știu: Cred că suntem cu toții aici doar pentru un singur motiv. Iar EBU ia toate măsurile de siguranță pentru a face din acest loc un loc sigur și unit pentru toată lumea. Și astfel, cred că este sigur pentru toată lumea, altfel nu am fi aici”.
a răspuns la întrebare Golan
Răspunsul ei a fost întâmpinat cu aplauze.
Anterior, în cadrul sesiunii de presă, Klein – care a fost întrebat de un membru al publicului: „Crezi că melodia ta ne poate uni pe toți prin muzică?” – a răspuns rapid: „Aceasta este o întrebare bună pentru EBU”.
La începutul conferinței de presă, Klein și-a pus în jurul capului ceea ce părea a fi un steag olandez, stând așa pentru o scurtă perioadă de timp înainte de întrebări.
Conținut Digi24.