Aproximativ cinci de hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars, în noaptea de marţi spre miercuri, în localitatea Tătărăşeni din comuna Havârna, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
Potrivit acestora, la faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Havârna, cu două autospeciale de stingere.
„Aceştia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, în mai multe focare şi au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la casele din apropiere. Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spaţii deschise”
a precizat ISU.
Acesta este cel de-al doilea incendiu puternic de vegetaţie produs în ultima săptămână în localitatea Tătărăşeni. În aceeaşi localitate au ars săptămâna trecută aproximativ 45 de hectare de vegetaţie uscată, arbuşti şi deşeuri menajere şi vegetale.
Pompierii atrag atenţia că, potrivit legislaţiei privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.
Astfel, cetăţenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.
Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Conținut AGERPRES