Custodele Coroanei şi Principele Radu au fost întâmpinaţi de Stacy Cummings, managerul general al Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii din Luxemburg (NATO Support and Procurement Agency-NSPA) şi de mai mulţi membri ai conducerii executive a Agenţiei.
Ulterior, Stacy Cummings a prezentat Custodelui Coroanei şi Principelui Radu activitatea agenţiei, unde lucrează şi câteva zeci de români.
La rândul său, Majestatea Sa Margareta a menţionat că scopul vizitei la Luxemburg vizează susţinerea Republicii Moldova în parcursul său european, în vreme ce Principele Radu a punctat faptul că naţiunea română este orientată spre valorile occidentale.
Ulterior, Custodele Coroanei şi Principele Consort au avut o scurtă întrevedere cu specialiştii români care lucrează la Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii din Luxemburg, acesta fiind ultimul punct pe agenda vizitei la Luxemburg.
A crescut atât de mult familia românească în Luxemburg, nu ne vine să credem, că noi avem mulţi ani de când venim aici. Nu a fost aşa la început. Suntem îngrijoraţi acasă pentru soarta ucrainenilor şi a alor noştri din Basarabia. Nu sunt perspective prea roze acolo. Stai în fiecare zi cu grijă şi venim în partea aceasta de Europă să le spunem şi lor asta. Nu putem dormi liniştiţi. Suntem foarte recunoscători pentru ce faceţi, a crescut foarte mult reputaţia României, în special datorită dumneavoastră, a generaţiei de curând venită în Occident”
le-a spus Alteţa Sa Regală Principele Radu angajaţilor români de la Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii.
La vizită a fost prezentă şi ambasadoarea României la Luxemburg, Alexandrina-Livia Rusu, precum şi generalul de brigadă Valentin Brânzei, directorul Statului Major al Apărării din România.
Potrivit unei postări pe site-ul Familiei Regale, la finalul vizitei au fost trecute în revistă câteva dintre spaţiile de lucru ale NSPA, în care Custodele Coroanei, Principele Radu, ambasadorul Livia Rusu şi generalul de brigadă Valentin Brânzei au luat cunoştinţă despre proiectele în lucru ale agenţiei.
La finalul programului pe care Familia Regală l-a avut în Luxemburg, Principele Radu a declarat, pentru AGERPRES, că atât el cât şi Majestatea Sa sunt recunoscători pentru această vizită, pentru că niciodată nu a fost mai admirată şi respectată poziţia României în NATO şi Uniunea Europeană.
Suntem recunoscători pentru această vizită, pentru că, întâi şi întâi, noi venim la Luxemburg de 30 de ani, neîntrerupt. Aceasta este a noua vizită şi niciodată nu a fost atât de bine primită România, atât de admirată şi de respectată poziţia ei, în NATO şi UE. Niciodată nu am avut atât de mulţi români şi atât de bine specializaţi. Comunitatea de aici este o comunitate de primă mână, nu sunt atât de mulţi, evident, că ţara nu e foarte mare, dar sunt de primă calitate. Recunoscători că şi Majestatea Sa şi eu, în ianuarie viitor, vom aniversa 35 de ani de acţiune pentru România, zi de zi. Majestatea Sa s-a întors în 18 ianuarie 1990 şi niciodată nu s-a oprit de atunci. 35 de ani nu mai e glumă, e o viaţă de om. Şi recunoscători că am putut să ne facem datoria faţă de ţară aproape în fiecare zi. Alte generaţii nu au avut această şansă să lucreze 35 de ani neîntrerupţi pentru ţară”
a declarat Principele Radu, pentru AGERPRES.
Acesta şi-a exprimat şi recunoştinţa faţă de Familia Regală din Luxemburg, punctând faptul că Alteţa Sa Regală Henri, Marele Duce al Luxemburgului, este un mare cunoscător şi un mare iubitor al României.
Principele Radu a mai arătat că este bucuros că efortul enorm pe care Republica Moldova îl face, „cu mijloace atât de puţine şi cu vulnerabilitate atât de mare, dar cu atât de multă demnitate”, este recunoscut peste tot.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Principele Radu s-au aflat în această săptămână la Luxemburg, unde au pledat pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul său de integrare europeană.
Conținut AGERPRES