Luni, 17 iunie, Teodosie alături de preotul Ilie Petre au primul termen la Curtea de Apel Constanța în dosarul Mană Cerească. Ședința nu va fi publică, fiind în camera preliminară. Procurorii DNA Constanța îi acuză pe cei doi de fapte de corupție, precum cumpărare de influență, respectiv complicitate la cumpărare de influență. De-a lungul timpului, IPS Teodosie, cleric al Bisericii Ortodoxe Române, a fost implicat în mai multe scandaluri, având mai multe dosare penale de care a tot scăpat ori a fost creatorul mai multor show-uri bisericești. SeaPress vi le enumără pe toate, mai jos.
UPDATE Primul termen a fost amânat pentru 11 septembrie a.c.
Organele judiciare au amânat termenul pentru 11 septembrie. Teodosie urmând să fie prezent din nou, pentru al doilea termen la Curtea de Apel Constanța, în camera preliminară. Ședința nu va fi publică.
Text inițial
Dacă se întreabă cineva ce sentimente are Teodosie vis-a-vis de dosarul Mană Cerească, noi bănuim că emoția nu se numără printre acestea. De ce?! Sala de judecată pare să fi devenit pentru Teodosie o a doua casă. Face el cum face… și tot înaintea judecătorilor ajunge. O fi un fel exersare pentru judecata cea mare?! Nu știm! Știm doar să vă punem la dispoziție fiecare moment în care a ajuns domnia sa în sălile de judecată.
2009 – primul dosar – luare de mită pentru a face un jurnalist preot
IPS Teodosie a fost primul înalt ierarh ortodox cercetat penal în istoria Bisericii Ortodoxe Române din 1990.
În 2009, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost acuzat de luare de mită și instigare la fals intelectual, în urma unei investigații jurnalistice a ziarului „România Liberă”. Acuzațiile se refereau la facilitarea frauduloasă a înscrierii unui reporter la Facultatea de Teologie, contra sumei de 3.000 de euro. Preotul Bogdan Chiriluță ar fi intermediat mita, iar preotul Emil Braescu ar fi falsificat documentele necesare înscrierii. IPS Teodosie a fost primul înalt ierarh ortodox cercetat penal în istoria Bisericii Ortodoxe Române din 1990. Procurorii au dispus urmărirea penală a sa și a preoților Chiriluță și Braescu. Totuși, în cele din urmă, dosarul a fost clasat din lipsă de probe.
Atunci a fost momentul în care IPS Teodosie a intrat în pâinea justiției, moment șocant chiar și pentru el. Pentru două săptămâni de la deschiderea dosarului, Teodosie fiind de negăsit. ( în special de presă ) El a stat ascuns două-trei săptămâni la mănăsitrea Putna.
” Asta-i mană cerească…” nu este singura frază controversată scoasă pe gura lui Teodosie, atunci, în 2009, a șocat audiența cu o întrebare mult mai descriptivă pentru domnia sa, anume „ Ești bogat?! … Cât de bogat?!”
Vezi comunicatul DNA aici.
Vezi video
2011: „ Mi-am pierdut virginitatea în fundul IPS Teodosie” spunea un tânăr
Un nou scandal a zguduit Arhiepiscopia Tomisului în 2011. Un tânăr, Ciprian Stănescu, îl acuza pe Teodosie că l-ar fi abuzat sexual în urmă cu mulți ani, pe vremea când era elev la Seminarul Teologic. Stănescu a depus o plângere la Parchetul General, unde a descris în detaliu presupusul abuz. El susține că nu este singurul care a suferit de pe urma prelatului, afirmând că și alți elevi au fost victime ale unor acte similare.
Arhiepiscopia Tomisului a respins acuzațiile, considerându-le calomniatoare și o încercare de a-l denigra pe ÎPS Teodosie. Instituția a susținut atunci că prelatul nici nu se afla în Dobrogea în perioada respectivă, desi Teodosie mergea foarte des la Dervent chiar și înainte de a ajunge la Constanța.
„ Mi-am pierdut virginitatea în fundul IPS Teodosie. (…) Ar fi vrut să-l ling în fund.”
a spus Ciprian Stănescu în fața magistraților
Vezi aici , aici și aici mai mult.
Dosarul a fost clasat din lipsă de probe. Teodosie a rămas nevinovat.
Adaos
În acest context, recent, în luna Februarie (2024) , preotul Radu Preda a făcut o referire la astfel de pasiuni ale lui Teodosie într-un text postat pe pagina sa.
„… Iar asta în ciuda plângerilor rămase fără urmări ale unor mame care îl acuzau pe slinosul protosinghel că a atentat la pudoarea băieților lor pe care acesta îi pregătea pentru a intra în sfera studiilor teologice….”
scria Radu Preda
Vezi aici tot textul.
2017 Dosarul fondurilor europene: APIA- NAZARCEA
Procurorii au susținut, atunci, că Teodosie Petrescu împreună cu cinci angajați ai arhiepiscopiei, a folosit declarații false pentru a obține fonduri europene de la APIA, în perioada 2010-2016. Acuzația e că au declarat peste 300 hectare de vii pe rod în zona Nazarcea, deși pământul era abandonat și acoperit de buruieni. Prin asta, Arhiepiscopia Tomisului ar fi obținut 1.392.964 lei din fonduri europene.
Procesul:
- 2017: Control judiciar pentru Teodosie Petrescu. DNA a cerut arest la domiciliu, respins de instanță.
- 2019: DNA cere condamnare cu executare pentru Teodosie Petrescu și achitarea prejudiciului.
- 2020: Curtea de Apel Constanța achită toți inculpații. Înalta Curte confirmă achitarea definitivă.
În primă instanță, toți inculpații au fost achitați de Curtea de Apel Constanța. În 14 februarie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea tuturor inculpaților.
Vezi comincatul DNA aici.
Adaos
Surse din Arhiepiscopia Tomisului ciripeau în vara lui 2019 că lui Teodosie i-ar fi achitat prejudiciul un om de afaceri cunoscut.
2018- Acuzații de mărturie mincinoasă
Anul 2018 a adus noi acuzații împotriva arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu. Procurorii l-au acuzat de mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, în contextul unui denunț depus de el la DNA cu un an mai devreme.
Teodosie Petrescu a sesizat DNA în 2017, denunțând fraude făcute de angajați ai Arhiepiscopiei Tomisului. Procurorii, însă, au descoperit o altă poveste. Ei au susținut că denunțul era o invenție, iar documentele depuse de Petrescu fuseseră fabricate pentru a-și crea o imagine favorabilă în cadrul unui alt dosar penal.Pe lângă acuzațiile legate de denunț, Teodosie Petrescu a fost acuzat că a suspendat din funcție, nelegal, doi angajați ai Arhiepiscopiei.
Deși acuzațiile au fost grave, dosarul a fost clasat în cele din urmă din lipsă de probe.
Vezi comunicatul DNA aici.
Colaborarea cu securitatea
Între umbrele trecutului, Teodosie Petrescu se confruntă cu acuzații tulburătoare. Se spune că în 1987, sub numele conspirativ „Mache”, a semnat un pact cu temuta Securitate. CNSAS, forul menit să facă lumină în tenebrele regimului comunist, a emis în 2007 două decizii de necolaborare, exonerându-l pe Petrescu.
Totuși, șoaptele suspiciunii persistă.
Ceea ce publicul nu știe, este că nu toate hârtiile colaboratorilor securității au fost predate CNSAS. De aceea CNSAS poate spune că nu a colaborat Teodosie cu securitatea, pentru că NU au ei o astfel de dovadă. Însă… alții au avut.
Subsematul Petrescu Macedon, fiul lui Procopie și al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, județul Suceava, mă angajez să nu divulg față de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de securitate privind colaboararea cu aceasta în problemele de interes major ale statului nostru.
scris Teodosie într-un angajament cu securitatea
Teodosie a afirmat, la un moment dat, că a semnat acel acord doar pentru a putea pleca din țară.
De asemenea, o pagină de facebook numită BOR fără corupți a postat mărturisirile unui agent, dintr-o carte, în care povestea cum l-a racolat pe Teodosie.
Pandemia – punctul culminant
În urma acestui morman de dosare, Teodosie a început să fie disprețuit de credinioși, însă… Dumnezeul lui i-a întins o mână în pandemia din 2020.
În pandemia din 2020, când nimeni nu prea avea ce face, fiind interzis ieșitul pe străzi, Teodosie s-a decis să țină slujbe, zilnic, în mediul online. Surse SeaPress au precizat că după fiecare slujbă, Teodosie suna colaboratorii de la departamentul media să întrebe ce audiență a avut. Pandemia a fost momentul în care Teodosie și mulți ca el, s-au făcut remarcați pentru curajul de a ridica vocea, din spatele unei camere de luat vederi, înaintea autorităților care doreau să țină oamenii în casă pentru sănătatea lor.
De asemenea, Teodosie a sfidat legea în pandemie, într-o zi fiind amendat de trei ori pentru că nu a stat în izolare după ce s-a întors din Iordania. Pe atunci, Arhiepiscopia a afirmat că amenzile ar fi fost ilegale deoarece înaltul ierarh nu ar fi fost anunțat că trebuie să stea în izolare. Vezi aici detalii. Arhiepiscopia a contestat amenzile primite, câștigând doar două dintre procese.
De asemenea, Teodosie a contestat și decizia de a sta de în carantină, proces pe care l-a pierdut în instanță.
Show-uri publice
El mai este recunoscut pentru momentele în care s-a urcat pe cisterne pentru a sfinți apa de Bobotează și pentru alte trei momente în care s-a urcat cu macaraua să sfințească, de asemenea, crucile unor biserici. ( Dervent, Constanța și Agigea )
Cu mulți, mulți ani în urmă, același Teodosie a sfințit apa în Mangalia din elicopter, fiind pe grabă, iar la mănăstirea Colilia, a sfințit crucea bisericii tot din elicopter.
Relația cu politicienii
Teodosie a fost în centrul mai multor scandaluri politice. El a avut mai multe apariții publice alături de oameni politici precum Radu Mazăre și alți primari ai Constanței. A mers la Ierusalim alături de președintele CJC, Mihai Lupu, a avut și încă are o apropiere strânsă de politicianul Adrian Năstase. De asemenea, a fost asociat de multe ori cu partidul PSD, desi în ultima perioadă s-a asociat singur și cu partidul extremist AUR, oficiind nunta lui George Simion și afișându-se cu el la Bobotează ori în alte momente.
De asemenea și faimoasa Diana Șoșoacă s-a afișat de câteva ori cu Teodosie. Aceasta a afirmat că Teodosie ar fi împins-o să intre în politică.
Mi-aduc aminte ce mi-a spus Înaltpreasfinția Sa Teodosie când mi-a dat binecuvântarea să intru în politică: Acceptă-ți destinul de jertfă, îți spun că mi-a spus ‘acceptă-ți destinul de jertfă, îți spun că ai destin de jertfă și te opui, nu e bine să te opui. Ai un drum greu, acceptă-l și eu îți dau binecuvântarea!’ Eu i-am spus că nu vreau să intru în politică și mi-a spus că de aici ai facut cât ai putut, numai dacă vei fi acolo (în Parlament) ne mai poți ajuta.”
a afirmat Șoșoacă la Realitatea TV
Mai mult, anumite surse au precizat pentru SeaPress cum Teodosie, în anul 2019, decembrie, în data de 26, de Sfântul Ștefan, a afirmat la masă, la Vatra Dornei, de față cu mai multe persoane, că va merge să-i facă o slujbă, la pușcărie, lui Radu Ștefan Mazăre, cu cu ocazia sărbătoririi zilei numelui.
„ Trebuie să merg… ne-a dat atâtea terenuri pe care am construit biserici…” a afirmat, atunci, Teodosie.
Iubirea pentru Putin și ura pentru catolici
Teodosie face des afirmații ieșite din comun, printre ele fiind și unele ode pentru Putin ori hate-uri adresate catolicilor.
Vezi mai jos declarațiile sale.
Și de ce sa n-o spun, domnul Putin care este atât de vehiculat in zilele acestea și văzut atât de negru, nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea. Am spus și o spun, fără frică, este cel mai mare ctitor la Sfâmtul Munte și la Ierusalim și în țara sa, și Putin și Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au facut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori.
a afirmat Teodosie în anul 2022, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina
Vezi aici VIDEO
Despre catolici/ 2020
„E mare păcat. Duce-ți-vă undeva la o biserică ortodoxă greacă sau undeva. În Anglia sunt și biserici ortodoxe și rusești”
a recomandat Teodosie unui romăn din Anglia care a întrebat dacă este păcat că merge la biserică catolică, în contextul în care în zona lui nu sunt biserici ortodoxe.
Vezi aici VIDEO
Ar mai fi multe de zis… doar că am pierdut și noi șirul extravaganțelor arhiepiscopului Teodosie. Mai este recunoscut și pentru conflictul său cu cei din conducerea BOR, pentru umilințele aduse purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru insistențele sale de a-și face Mitropolie prin injurii adresate Patriarhului/ patriarhiei de către un așa-zis academician însărcinat chiar de Teodosie să argumenteze necesitatea Mitropiliei Tomisului…. și multe altele…
Ei… după atâtea dosare și scandaluri… ce așteptări să mai avem de la dosarul Mană Cerească?!
Despre dosarul Mană Cerească
Ancheta a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Preotul Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Primul termen este mâine, luni, 17 iunie, ora 09:00, la Curtea de Apel.
Vezi aici comunicatul DNA.