Un băiat din Marea Britanie, diagnosticat cu epilepsie severă, a devenit primul pacient din lume care a testat un nou dispozitiv capabil să controleze crizele, care este montat în craniu, informează BBC.
Dispozitivul, care trimite semnale electrice adânc în creierul său, a reușit să îi reducă lui Oran Knowlson convulsiile din timpul zilei cu 80%. Mama lui, Justine, a declarat că Oran este mai fericit și că are o „calitate mult mai bună a vieții”.
Operația a fost efectuată în octombrie, la Spitalul Great Ormond Street din Londra, când Oran – care acum are 13 ani – avea 12 ani. Băiatul, care este din Somerset, are sindromul Lennox-Gastaut, o formă de epilepsie rezistentă la tratament pe care a dezvoltat-o la vârsta de trei ani. De atunci a suferit mai multe crize zilnice, care ajungeau și până la sute.
Mama băiatului a explicat cum epilepsia lui Oran i-a dominat viața: „I-a răpit toată copilăria”. Ea a declarat pentru BBC că Oran a avut o serie de convulsii diferite, inclusiv unele în care a căzut la pământ, s-a scuturat violent și și-a pierdut cunoștința. Aceasta a mai adăugat că uneori nu mai respira și avea nevoie de medicamente de urgență pentru a-l resuscita.
Oran are autism și ADHD, dar Justine spune că epilepsia lui este de departe cel mai mare obstacol: „Am avut un copil de trei ani destul de strălucit și, în câteva luni de la începutul crizelor, s-a deteriorat rapid și și-a pierdut multe abilități. „
Oran face parte din proiectul CADET – o serie de studii care evaluează siguranța și eficacitatea stimulării cerebrale profunde pentru epilepsia severă. Parteneriatul implică Great Ormond Street Hospital, University College London, King’s College Hospital și Universitatea din Oxford. Dispozitivul este produs de compania britanică Amber Therapeutics.
Cum funcționează dispozitivul
Crizele de epilepsie sunt declanșate de explozii anormale de activitate electrică în creier. Dispozitivul, care emite un impuls constant de curent, urmărește să blocheze sau să întrerupă semnalele anormale.
Înainte de operație, mama băiatului a spus: „Vreau să-și găsească din nou ceva din el însuși prin negura crizelor. Aș vrea să-mi recuperez băiatul”. Operația, care a durat aproximativ opt ore, a avut loc în octombrie 2023.
Echipa care s-a ocupat de operație, condusă de consultantul neurochirurg pediatru Martin Tisdall, a introdus doi electrozi adânc în creierul lui Oran, până au ajuns la talamus, un punct cheie pentru informații neuronale. Marja de eroare pentru plasare a fost mai mică de un milimetru.
Capetele cablurilor au fost conectate la neurostimulator, un dispozitiv pătrat de 3,5 cm și grosime de 0,6 cm, care a fost plasat într-un gol din craniul lui Oran, unde osul fusese îndepărtat.
Dispozitivul a fost apoi înșurubat în craniu, pentru a-l ancora pe loc.
Încercările anterioare
Stimularea profundă a creierului a mai fost încercată, dar până acum dispozitivele erau plasate în piept, cu fire care mergeau până la creier. Martin Tisdall a declarat pentru BBC: „Sperăm că acest studiu ne va permite să identificăm dacă stimularea profundă a creierului este un tratament eficient pentru acest tip sever de epilepsie și, de asemenea, analizează un nou tip de dispozitiv, care este deosebit de util la copii, deoarece implantul este în craniu și nu în piept. Sperăm că acest lucru va reduce potențialele complicații”.
Lui Oran i s-a dat o lună să-și revină după operație înainte ca dispozitivul să fie pornit. Când este pornit, Oran nu simte.
Poate reîncărca dispozitivul în fiecare zi prin căști wireless, în timp ce face lucruri care îi plac, cum ar fi să se uite la televizor.
Mama băiatului declară că „Este mai alert și nu are convulsii în timpul zilei”. Crizele lui de noapte sunt, de asemenea, „mai scurte și mai puțin severe”. „Cu siguranță va fi el însuși înapoi încet”, a spus ea.
Martin Tisdall a spus: „Suntem încântați că Oran și familia sa au un beneficiu atât de mare de pe urma tratamentului și că i s-au îmbunătățit dramatic convulsiile și calitatea vieții”.
Oran are acum lecții de echitație, ceea ce în mod clar îi place. Deși o asistentă este la îndemână cu oxigen, iar unul dintre profesorii lui este mereu în apropiere, pentru orice eventualitate, nici unul nu a fost nevoit să intervină până acum.
Ca parte a studiului, încă trei copii cu sindrom Lennox-Gastaut vor fi echipați cu dispozitivul cerebral. În prezent, Oran primește un stimul electric constant de la dispozitivul său.
„Viitorul pare mai luminos”
În viitor, echipa plănuiește să facă dispozitivul să răspundă în timp real la modificările activității cerebrale, în încercarea de a bloca crizele, pe măsură ce acestea sunt pe cale să se întâmple.
Mama băiatului a spus că este cea mai încântată de această următoare fază a procesului: „Echipa Great Ormond Street ne-a dat speranță înapoi… acum viitorul pare mai luminos”.
Familia lui Oran știe că tratamentul lui nu este un leac, dar este optimistă că va continua să iasă din umbra în care a fost aruncat de epilepsie.
Dispozitivul Picostim, deținut de Amber Therapeutics, a fost, de asemenea, utilizat pentru a trata pacienții cu boala Parkinson.
Conținut Digi24