Odată un simbol al vacanțelor de vară pline de joacă și voie bună, Tabăra Năvodari a ajuns o ruină tristă, o fantomă a vremurilor apuse. Imaginile pe care le-am primit, luni, 24 iunie, realizate de un turist, surprind starea precară în care se află tabăra: pustietate.
Scurt istoric
Tabăra Năvodari a fost construită în anii ’70 din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) și era cea mai mare tabără de copii din țară. Putea găzdui mii de copii în fiecare vară, oferindu-le cazare, masă, o mulțime de activități și distracție. Era formată din 5 tabere separate: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii și Lebăda. Pe lângă spațiile de cazare, includea terenuri de sport, piscine, teatre de vară, delfinariu și alte facilități. Aici se organizau jocuri, concursuri, spectacole și alte evenimente care creau o atmosferă memorabilă pentru copii.
Din păcate, tabăra a fost abandonată de autorități după 1990 și a ajuns în ruine. Clădirile sunt deteriorate, iar vegetația a crescut haotic pe teren. Există numeroase povești despre furturi de materiale și distrugeri din tabără. S-au făcut tentative de a o reabilita și de a o repune în funcțiune, dar fără succes până acum… sau fără prea multe interese.
Cum arată într-o zi de vară
La finalul lunii iunie, când ar trebui să fie plină de turiști, dezastrul își spune cuvând, tabăra fiind cam… pustie!
Dovada nepăsării și a lipsei de respect a autorităților se observă aici. Se știe că o vină pentru faptul că s-a ajuns la ruine dintr-o tabără frumoasă și îngrijită, a avut-o fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei. Vă punem la dispoziție câteva fotografii care arată doar o mică parte din ceea ce este, de fapt, la fața locului; clădiri ruinate, câini periculoși, oameni ai străzii, vegetație ca îl sălbătice.
Galerie foto
Face cineva, ceva?!
Sperăm ca această știre să atragă atenția asupra situației precare a Taberei Năvodari și să mobilizeze autoritățile și societatea civilă pentru a lua măsurile necesare pentru reabilitarea ei. Desigur, terenul aparținând primăriei Năvodari și clădirie aparținând SIND, ar trebui să se găsească o cale comună pentru reabilitare!