Anunțul privind condamnarea fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost făcut de către jurnaliștii Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele, ale căror investigații jurnalistice au condus la punerea sub acuzare a lui Corneliu Bîrlădeanu. Acesta a fost judecat la Curtea de Apel Galați, însă procesul s-a judecat timp de patru ani în sedințe secrete, la cererea fostului episcop. Alături de Corneliu Bârlădeanul a fost condamnat la 15 ani de închisoare și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru. Victimele celor doi erau elevi ai seminarului teologic din Huși.
„Toți copiii vătămați de aceste două persoane vor primi despăgubiri de 50.000€ (unul dintre ei, victimă a ambilor, 70.000€), de la statul român, pt că și școala (mă rog…), adică seminarul de la Huși, a fost găsit responsabil pe latură civilă”
a anunțat jurnalistul Ovidiu Vanghele
Sentința prin care Corneliu Bârlădeanu, Onilă pe numele său de mirean, a fost condamnat la 8 ani de închisoare iar Sebastian Jitaru la 15 ani de detenție, nu este definitivă. Dosarul va ajunge în calea de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„E o formă târzie de reparație pt victime, o hotărâre istorică pentru o episcopie întreagă a BOR ce se dovedește a fi în faliment moral, dar și o recunoaștere a jurnalismului colectivului Să fie lumină, un jurnalism făcut excelent și în interes public”
a adăugat Ovidiu Vanghele într-o postare pe Facebook
Procesul în care Corneliu Bârlădeanu a fost judecat pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală împotriva elevilor de la seminarul unde era profesor a fost judecat la o instanță superioară-curte de apel- având în vedere rangul de înalt ierarh al inculpatului.
Punerea sub acuzare a fostului episcop de la Huși a venit în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină” în urmă cu patru ani.
Scandalul sexual care a zguduit episcopia Hușilor
Fostul episcol al Hușilor, Cornel Onilă, a fost reținut în 2020 pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Iași a decis arestarea sa preventivă. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis cercetarea sa în libertate, respingând luarea oricărei măsuri preventive.
Episcopia Hușilor s-a aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent în anul 2017. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. Sfătuit de consilieri, Bârlădeanu a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta limitându-se inițial doar la această infracțiune.
Reporterii „Să fie lumină” au dezvăluit atunci că cel puțin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Ancheta redeschisă după dezvăluirile „Să fie lumină”
Jurnaliștii de la platforma independentă „Să fie lumină” au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot. În urma dezvăluirilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis redeschiderea anchetei penale.
Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate. În toată această perioadă și-a păstrat rangul de episcop retras.
Conținut HotNews