Cei 15 copii din tabăra din Păltiniş, internaţi cu simptome de gastroeneterocolită, „nu au avut forma severă a bolii”, 13 dintre ei fiind externaţi în cursul nopţii, iar ceilalţi doi – internaţi în secţia Boli Infecţioase, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie, Ioana Mătăcuţă.
„Copiii s-au prezentat în serviciul CPU în cursul nopţii cu simptomatologie digestivă sugestivă pentru o gastroeneterocolită acută, respectiv greaţă, vărsături, scaune diareice. S-a ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară. Niciun copil nu a avut forma severă de boală. Dintre aceştia, doi au fost internaţi în secţia Boli Infecţioase pentru tratament, iar restul de 13 au fost externaţi cu recomandări”, a precizat Ioana Mătăcuţă.
Anchetă DSP
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a început ancheta epidemiologică la hotelul din Păltiniş unde au fost cazaţi copiii şi unde au servit masa. Directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru, a declarat pentru AGERPRES că s-au recoltat probe din mâncarea preparată copiilor, dar şi din dozatoarele de apă şi din piscina hotelului, plus probe biologice de la copii.
„În data de 09.08 in jurul orei 22,00 am fost anuntaţi prin serviciu de permanenţă despre o posibilă situaţie de toxinfecţie alimentară la o locaţie din staţiunea Păltiniş. DSP a mobilizat două echipe formate din medici epidemiologi şi asistenţi medicali. Una s-a deplasat la CPU al Spitalului de Pediatrie şi a demarat ancheta epidemiologică şi împreună cu personalul CPU recoltează probe biologice de la cei 15 copii (lichid de vărsătură, coprocultură şi sânge). A doua echipă de inspectori sanitari s-a deplasat în Staţiunea Păltiniş, la locaţia unde se aflau copiii, pentru evaluarea la faţa locului şi recoltare de probe din toate alimentele consumate, de pe suprafeţele unde acestea au fost preparate şi servite, de la personalul care a participat la pregătirea şi servirea alimentelor şi probe de apă (de la reţeaua de alimentare, de la dozatoarele din incita locaţiei şi de la piscina hotelului)”, a spus Cojocaru.
Potrivit acestuia, în cursul nopţii au fost deja duse probele recoltate la laboratorul DSP pentru a începe analizele şi a stabili cauza îmbolnăvirii copiilor.
„Ancheta epidemiologică şi prelevarea de probe a continuat pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi vom reveni cu date suplimemtare pe măsură ce ele vor fi disponibile”, a adăugat directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.
Copiii care au fost aduşi la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu sunt din Bucureşti şi judeţul Mehedinţi şi erau în tabără, începând de miercuri, la un hotel din staţiunea Păltiniş. În total, în tabăra de la Păltiniş sunt 128 de copii potrivit DSP. Primele simptome de enterocolită au apărut la o parte dintre copii după masa de dimineaţă, iar la restul după mâncarea de la prânz. Copiii au servit printre altele lactate, produse de patiserie, brânzeturi, mezeluri, legume, paste, dar şi preparate din carne de porc şi pasăre.
Sursa: AGERPRES.
Vezi și: