Ne aflăm în vârf de sezon estival, iar toate drumurile românilor duc la mare în această perioadă, mulți având concediu pentru a se bucura de vremea excelentă pentru o baie în mare. În acest context, locuitorii din stațiunile de pe litoral, care mai au câte o cameră liberă prin casă sau câte un apartament nelocuit, caută să câștige câțiva bănuți înainte de încheierea sezonului, desigur, fără prea mari bătăi de cap cu acte pentru închirierea locuințelor.
Antreprenorii de ocazie profită de afluxul de turiști
Sezonul estival a decurs fără mari probleme anul acesta, puține fiind fake-news-urile care i-au ținut departe pe români de litoralul mării Negre. În ultimele săptămâni gradul de ocupare pe litoral a fost în jur de 90%, săptămâna aceasta așteptându-se să se depășească recordul turiștilor veniți pe litoral, mulți români alegând să-și petreacă minivacanța de Ziua Marinei în stațiunile de pe litoralul românesc.
Astfel, pentru că cereri sunt multe, „antreprenorii de ocazie” au început să răsară ca ciupercile după ploaie, împânzind marginile șoselelor, fluturând cheile locuințelor pe care le au la dispoziției, totul pentru a le oferi turiștilor un loc bun de cazare. După succesul răsunător pe care l-a avut festivalul „Beach, Please!”, festival care în medie a strâns, în cele 5 zile de concerte, 100 de mii de festivalieri/ zi, Costineștiul pare că duce lipsă de turiști acum, pe drumul care duce către localitate, miercuri, 14 august, fiind surprinși zeci de localnici care veneau în ajutorul turiștilor care au rămas fără un loc de cazare înainte de Ziua Marinei. Desigur, antreprenorii de ocazie, nu oferă nimic la mână turiștilor, astfel, toți banii pe care aceștia îi primesc, intră direct în buzunar, fără a fi taxați de către stat.
De asemenea, fenomenul nu este unul izolat, acesta fiind prezent și în alte stațiuni aflate pe litoralul românesc, chiar și în Mamaia.
Ce spune legea?!
Potrivit Legii nr. 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, „sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile obţinute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi cinci camere inclusiv”.