Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări joi că nicio pensie nu scade, iar pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Ea precizează că există două categorii de pensionari cărora nu le va crește pensia după recalculare.
Bucura-Oprescu dă asigurări că nicio pensie nu scade după recalculare și că pensionarii vor primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială în acest sens.
Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Deci dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb şi pe deciziile de recalculare pe care le-aţi primit sau urmează să le primiţi. Se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării de la 1 septembrie 2024, conform articolului 144 alineatul 6 din Legea 360/2023. Deci nu va scădea niciun leu pensia dumneavoastră”, a declarat ministrul Muncii, joi, într-o conferinţă de presă.
Dar ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc, veţi primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuşi cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.
Categorii de pensionari care ies pe minus la recalculare
Ea a precizat ce pensii au un cuantum mai mic după recalculare.
Am fost întrebată ce pensii au un cuantum mai mic după recalculare şi rămân cu pensia care este acum în plată. În general, sunt două categorii de pensionari în această situaţie. Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 de lei, fiindcă începând cu 1 septembrie beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.
În urma recalculării dacă pensia este mai mică de 1.281 de lei suma, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Cei care au avut un avantaj la pensie şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Domniile lor nu pierd acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă. Chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie”, a mai transmis Simona Bucura-Oprescu.
Ea a reamintit că este pentru prima oară când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeaşi formulă, astfel încât să fie eliminate inechităţile care apăruseră în funcţie de legislaţia care s-a aplicat la momentul ieşirii la pensie.
700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia în urma recalculării
Ministrul Muncii a mai explicat care sunt cele două categorii cărora nu le va creşte pensia.
Avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va creşte pensia în urma recalculării. Aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel. După 1 septembrie, prin creşterea celorlalte pensii, se ajunge la echilibrul pe care ni l-am dorit şi pe care ni-l cer oamenii – pentru muncă şi contribuţii egale să avem pensii egale. Printre aceşti 700 de mii pensionari, cărora nu le va creşte pensia după recalculare, avem două categorii: cei cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţie anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu.
Ea a mai anunţat că peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială vor primi mai mulţi bani în urma recalculării.
O altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială care în urma recalculării vor primi mai mulţi bani. Prin noua lege a pensiilor am realizat două obiective importante. Am realizat reforma pensiilor adică pensii egale pentru muncă şi contribuţii egale, nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar care au pensii diferite şi vom avea un mecanism de creştere continuă şi sustenabilă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creşterea pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu.