Două lebede din stațiunea Jupiter au fost zărite zilele trecute cu probleme din cauza unor articole de pescuit pierdute pe lacul din spatele Hotelului Majestic. Potrivit declarației unui turist, una dintre ele avea picioare prinse cu nailon, pe când cealaltă nu părea să aibă ceva pe corp, însă era leșinată, probabil după ce a înghițit un cârlig de pescuit. Contactat de către reporterii de la SeaPress, biologul Adrian Bîlbă a transmis faptul că este foarte important, atunci când pescuim să o facem într-un mod sustenabil întrucât păsările au de suferi dacă lăsăm în urma noastră tot felul de cârlige și fire, și de asemenea, nu recomandă hrănirea lebedelor pe timpul verii.
Lebedele sunt tot mai prezente pe lacurile din județul Constanța, acestea înmulțindu-se simțitor în ultimii ani. Cu toate că nu sunt specii protejate de lege, acestea ocupă un loc aparte în inimile turiștilor și locuitorilor, făcând parte din peisajul județului. Chiar și așa, ele au nevoie de protecție, la fel ca orice alt animal și chiar ajutate atunci când se află la ananghie. Un turist a relatat faptul că zilele trecute a observat 2 lebede ce aveau probleme, una dintre ele având picioarele prinse cu nailon, pe când alta era vizibil bolnavă.
Joi seara, pe lacul din spatele hotelului Majestic, din Jupiter, am observat o lebădă care părea ca are picioarele prinse în ceva fir de pescuit, sau bucata de plasa din fir de pescuit și se tot ciugulea în zona picioarelor cu ciocul. O altă lebădă era pe aleea ce duce de la hotel pe plajă, pe iarbă culcată, părând bolnavă și tristă, am mângâiat-o și m-am uitat la ea să vad dacă totuși are ceva prins de picioare precum cealaltă, dar nu avea nimic.”, a transmis turistul.
Bîlbă: „Lebăda caută acest tip de hrană și se prinde în acel cârlig, în zone unde este foarte greu de extras”
Reporterii de la SeaPress au luat legătura cu Adrian Bîlbă pentru a discuta cu biologul despre cât de important este să avem grijă atunci când mergem la pescuit, încât să nu lăsăm în urma noastră deșeuri care ar putea răpune alte viețuitoare.
În ceea ce privește pescuitul recreativ sau uneori chiar de susținere pentru oamenii care merg pe la bălți să-și completeze resursa alimentară. Este important ca acest pescuit să fie sustenabil să nu lăsăm mizerie, fire, cârlige, fiindcă deseori cârligul rămâne cu momeală, iar lebăda mănâncă momeala de pescuit. Lebăda este o specie omnivoră și dacă găsește o bucățică de mămăligă sau chiar o momeală proteică, lebăda caută acest tip de hrană și se prinde în acel cârlig și ajunge să se prindă în gușa ei, pe esofag, în zone unde este foarte greu de extras. Este dificil de intervenit.” a precizat Bîlbă pentru SeaPress.
„Eu nu recomand pe timpul verii să le hrănim”
„În ceea ce privește hrănirea lebedelor, eu nu recomand pe timpul verii să le hrănim, sub nicio formă. Nu recomand să le hrănim cu pâine în primul rând, nu recomand să le dăm pâine când sunt la mare, pentru că pâine se înmoaie în apa sărată și au o cantitate prea mare de sare și se poate intoxica orice pasăre, mai puțin pescărușii, aceștia sunt rezistenți la excesul de sare. Specia de lebede care trăiește la noi și care a devenit multianuală, se numește lebăda de vară, sau lebăda mută, dar nu este la fel de zgomotoasă ca cea de iarnă. Aceste lebede nu sunt protejate, nu sunt pe nici o listă de protecție, se descurcă foarte bine, sunt teritoriale, puternice și îndepărtează multe specii”, a mai transmis Adrian Bîlbă.