Primarul din Agigea cere demisia prefectului județului Constanța pentru „proasta gestionare” a situației de urgență ca urmare a inundațiilor mari venite după ploile torențiale.
UPDATE 11:15 Declarația lui Silviu Coșa, prefectul județului Constanța
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat, la Digi24, după ce i-a fost cerută demisia de către primarul din Agigea pentru „proasta gestionare” a situației de urgență create de inundațiile de pe litoral, că „primarul din Agigea era bine să răspundă la telefon azi-noapte, când l-am sunat din dispeceratul ISU”.
„Primarul din Agigea era bine să răspundă la telefon azi-noapte, când l-am sunat din dispeceratul ISU. A făcut-o foarte târziu colegilor de la ISU. De ieri, de la prânz, vorbesc cu primari din zonele care urmau să fie afectate, inclusiv localitățile care sunt pe cele două râuri Urluia și Casimcea unde exista de la ora 15:00 un cod roșu hidrologic.
E aceeași atitudine de desconsiderare a celorlalte insituții ale statului din partea domnului primar din Agigea.
Ieri a fost o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care au fost stabilite anumite măsuri care au fost transmise tuturor autorităților locale, măsuri care mențin valabilitatea până mâine la 10.00 când acest cod portocaliu va înceta. Nu vor fi aceleași cantități mari de apă, însă deja pământul este deja îmbibat și atunci chiar și un 5-10 l/mp pot produce pagube și pot afecta siguranța populației.
Suntem în dispeceratul ISU alături de reprezentanți RAJA, Enel și cei de la Drumuri. Nu am avut drumuri blocate în momentul de față, chiar dacă pe unele dintre ele circulația s-a desfășurat cu dificultate. Am luat legătura cu reprezentanții IPJ, astfel încât în unele zone unde sunt probleme circulația să fie fluidizată. Cele 10 echipe Enel din județ au fost relocate pentru a putea interveni unde sunt probleme, astfel încât să se reia alimentarea cu energie, inclusiv pentru stațiile de pompare a apei sau a apei uzate. RAJA are 46 de echipe pe teren. Toate intervin și vom continua.
Așteptăm ca apele să se retragă, nu mai avem ce să facem. Ulterior se va interveni cu motopompe. Intervențiile au început acolo unde precipitațiile s-au oprit. Se va interveni pentru scoaterea apei din gospodării, casă cu casă.
Autoritatea locală are obligativitatea ca în termen de 72 de ore să asigure toate condițiile necesare cazării acestor persoane. Am luat legătura cu rezervele statului, astfel încât acolo unde este nevoie, și avem solicitare din partea comitetelor locale pentru situații de urgență, să aloce acele containere de locuit și cazarmament”, a spus Silviu Coșa.
Cristian Cîrjaliu a precizat că se află pe teren de la ora 3 noaptea, iar la ora 5 s-a dezlănțuit potopul. Nu sunt victime, din fericire, dar există pagube materiale considerabile.
„De la ora 3:00 suntem pe teren. Până la ora 5.00 nu am avut probleme. De la ora 5.00 s-a dezlănțuit potopul și am avut anumite zone inundate, ceva garduri dărâmate, apa a intrat în casele oamenilor, uneori chiar până la fereastră. Nu avem victime omenești, doar pagube materiale.
Cu această ocazie cer demisia prefectului județului Constanța pentru proasta gestionare a acestei situații de urgență și pentru proasta gestionare a tuturor problemelor județului.
Am constituit comisia pentru situații de urgență și ne-am mobilizat. Avem un lac în Agigea, am intrat și am spart cu utilaje digul care să capaciteze o deversare mai mare în canalul Dunăre-Marea Neagră pentru a prelua apele venite din ploi. În felul ăsta am reușit să stabilizăm zona.
Sunt foarte mulți localnici panicați, pentru că de 20 ani n-am mai avut o astfel de situație. Este foarte important că am stabilizat tot și că nu avem victime omenești.
Sunt curți cu apă, lucrăm cu motopompe proprii. Nu am primit niciun fel de ajutor. Am sunat la 112 la ora 4.00 – 5.00 dimineața. Am cerut inclusiv echipaje de poliție ca să îmi blocheze DN 38 la intersecție cu DN39. Aici e și un centru comerciale inundat. Am avut o situație deosebit într-un timp foarte scurt, într-o oră.
Pompierii au venit, am stabilizat situația, am degrevat tot ce era de făcut. Poliția nu mi-a trimis decât un echipaj. Eu aveam nevoie de două. Pentru sensul de mers DN 38 dinspre Techirghiol veneau mașinile și blocau cu totul. Am avut oameni inconștienți cărora degeaba le spuneam «mă oamenilor, nu mai intrați în apă, că o să rămânem acolo. În apa de 1 metru ei se băgau cu mașina, deci trebuie neapărat o educație sau trebuie făcut ceva, că omul nu înțelege”, a transmis Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.
Este dezastru pe tot litoralul din cauza inundațiilor. Stațiunea Venus este acoperită de apă în urma ploilor torențiale din ultimele ore. Și Mangalia și Agigea sunt extrem de afectate. Apa a intrat în mai multe clădiri, iar în unele zone a ajuns până la geamul mașinilor. Problemele extrem de mari sunt în tot județul Constanța.
Sursa: Digi24.
Vezi și: