Joi, 19 septembrie, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost așteptat la Tribunalul Constanța, având un nou termen în dosarul cu Universitatea Ovidius.
UPDATE: O nouă amânare pentru IPS Teodosie
Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis să amâne pronunțarea în dosarul cu Universitatea Ovidius. Noul termen fiind pe 7 noiembrie 2024.
Teodosie cere daune de aproape 32.000 de euro de la Universitate din Constanța, care a refuzat să-i prelungească contractul de cadru didactic, după vârsta de pensionare și astfel, susține el, i-au fost afectate reputația și numele.
Teodosie a fost profesor la Universitatea Ovidius, însă după împlinirea vârstei de pensionare, respectiv 65 de ani, el nu a mai primit prelungirea contractului de cadru didactic.
Ierarhul a precizat că Universitatea ar fi putut încălca regulile pentru el, pentru că “nu ar fi destui profesori titulari”.
Așadar, Teodosie solicită în instanță universității să-i plătească suma de 158.000 lei, bani care, spune el, i s-ar fi cuvenit între 2021-2022, dar și o reparare a prejudiciului moral suferit.
Este a treia oară în 8 zile în care fața bisericească, Teodosie, vine la Tribunalul Constanța. Acesta a mai fost pe 11 septembrie pentru termenul din dosarul instrumentat de DNA, iar pe 13 septembrie a fost prezent pentru termenul într-un dosar în care a făcut plângere împotriva procurorilor.
Surse SeaPress au precizat că la deschiderea anului universitar din 2023, Teodosie ar fi insistat, alături de trei fețe bisericești, să urce pe scenă, lângă Vergil Chițac, primarul Constanței, pentru a ține un discurs. Aceștia ar fi insistat atât de mult, încât la un moment dat, a fost cât pe ce să se cheme securitatea.
Anchetat penal pentru corupție
Amintim că ÎPS Teodosie este anchetat penal după ce DNA Constanța l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Ancheta a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Preotul Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Acesta a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța.
Dosarul este încă în faza Camerei Preliminare, următorul termen având loc la data de 4 octombrie.
Vezi și: