La data de 04.10.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 04.10.2024, până la data de 02.11.2024 inclusiv,a inculpatului Z.Y.,cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. (2) din C.pen., şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. (1) din C.pen., ambele cu aplic. art. 38 alin. (1) din C.pen.
În concret, în cauză s-a reținut că la data de 03.10.2024, ora 01:25, inculpatul Z.Y. a condus un ansamblu de vehicule format din cap tractor şi semiremorcă pe un drum public din Portul Constanţa Sud Agigea. În timp ce acesta efectua un viraj la stânga, cu viteză redusă, victima G.V., care anterior intrase într-un conflict cu inculpatul, s-a prins de cabina atovehiculului, pe care s-a urcat, prin partea stângă a acesteia, după care a lovit cu pumnii oglinda retrovizoare şi geamul portierei corespunzătoare conducătorului auto. La un moment dat victima s-a dezechilibrat şi a căzut la sol, în faţa roţii din stânga-faţă a semiremorcii, ce a rulat peste ea, provocând decesul său la faţa locului.
Ulterior inculpatul Z.Y. a oprit autovehicul şi a părăsit pe jos locul accidentului, fiind identificat de lucrătorii de poliţie în jurul orei 02:50 la o distanţă de aproximativ 5 km, în zona localităţii Eforie Nord.
La data de 04.10.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 04.10.2024, până la data de 02.11.2024 inclusiv, faţă de inculpatul Z.Y.
Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al Judeţului Constanţa – Serviciul Siguranţă Rutieră, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.