Autoritățile române nu au primit încă nicio solicitare pentru a permite intrarea în România a unor migranți tamili, ținuți ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian. Explicația Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) vine la scurt timp după ce BBC a transmis că migranții ar urma să fie aduși în România, la solicitarea Marii Britanii.
„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”, arată Inspectoratul General pentru Imigrări, într-un comunicat de presă.
În cazul în care ar primi o solicitare în acest sens, autoritățile române menționează că migranții ar urma să fie duși la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara.
Acest centru a fost operaționalizat odată cu intrarea în vigoare a unui Acord între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație, semnat în 2008.
Acordul prevede „evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională și relocarea ulterioară a acestora”, mai arată IGI.
Persoanele aflate în această situație sunt verificate din perspectiva securității naționale și, dacă primesc undă verde, pot sta la Centrul din Timișoara maximum 6 luni.
Până în prezent, 5.029 de „persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională” au trecut prin Centrul de la Timișoara, dar niciuna nu a rămas în România, mai arată IGI.
BBC a transmis pe 8 octombrie că zeci de migranți tamili, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, ar putea fi relocați temporar în România, într-un centru administrat de ONU, dacă vor accepta oferta autorităților britanice. După șase luni, tamilii ar putea fi mutați în Regatul Unit, scrie digi24.ro.